Některé psí blechy jdou i na člověka. Nedovolte jim, aby se pomnožily

26. říjen 2021

Podzim je časem zvýšené aktivity blech. Rozhodně své zvířecí mazlíčky častěji kontrolujte a prohlížejte jim srst a kůži. Na trhu je celá řada přípravků na odblešení, některé jsou méně, jiné více účinné.

Podle plzeňského veterináře Miroslava Svatoše v současné době nejlépe fungují tabletky proti blechám: „Jejich efekt je velice rychlý. Po některých blechy už během hodiny a půl hynou. Navíc tabletky dávají ještě asi měsíční nebo tříměsíční ochranu před vnějšími parazity, záleží na preparátu.“

Jak vysoko vyskočí blecha?

Tabletka tedy slouží nejenom k odblešení zvířete, ale i jako prevence proti blechám. „Když se nějaká další blecha snaží se psem nebo kočkou skamarádit, má to spočítané. Stejně tak blechy vylíhlé z vajíček, která zůstala v kožichu nebo v pelíšku,“ ujišťuje plzeňský veterinář. Zdůrazňuje, že riziko přenosu blech se netýká jenom podzimu a že nejjistější je chránit zvíře před parazity trvale.

Volně žijící zvířata, ježek na zahradě, neznámí psi apod. mohou být zdrojem zablešení. Dalším je člověk. „Lidé si můžou přinést blechy z kina, z divadla, z MHD. A potom se diví, že třeba jejich kočka má blechy, když nepřekročí práh bytu,“ objasňuje Miroslav Svatoš. S likvidací blech radí neotálet.

Odblešit je nutné i zvířecí věci

Ne všechny blechy se množí stejně rychle a ne všechny napadají člověka. Hrozivá je ale představa, že na jaře po zimní přestávce přijedete na chatu a ona se hemží blechami. Jak tomu zabránit? Nezapomeňte na odblešení pelíšku, deky atd.

„Z nakladených vajíček se blechy můžou líhnout v závislosti na teplotě okolního prostředí a pohybu v něm i několik měsíců. Takže teď na podzim chatu zakonzervujete a na jaře se na vás vrhne armáda těchto parazitů,“ vysvětluje možné následky nedostatečné likvidace blech MVDr. Miroslav Svatoš.

Blecha může fungovat jako mezihostitel jednoho druhu tasemnice. Proto byste měli udělat ještě jednu věc. Kterou? Poslechněte v reportáži.

Spustit audio