Některé obce v okolí Dukovan se chystají na případnou dostavbu jaderné elektrárny

11. leden 2020 05:00

Obce v okolí jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku mají připravené investice za desítky milionů korun.

Některé z investic obce chystají i v souvislosti s plánem na stavbu nových jaderných bloků. V Rouchovanech se připravují na možnost ubytovávat pracovníky elektrárny. Médiím to řekli starostové obcí.

Pozemky pro výstavbu v Rouchovanech

„Počítáme s tím, že někde budou muset pracovníci bydlet. A myslím si, že už to nemůže být tou formou, že někde byla ubytovna s 3000 nebo 2500 ubytovanými, bude se to muset diverzifikovat na více míst,“ řekl starosta Rouchovan Vladimír Černý. Jeho obec má připravené stavební pozemky, které začne na jaře zájemcům nabízet. Plánuje také modernizaci přivaděče vody a zvýšení kapacity vodovodu i čistírny odpadních vod. „Toto je jedno z opatření, které nám pomůže nabídnout možnost vybudování nějaké ubytovny,“ řekl Černý.

Investice do vodovodu

Rouchovany mají asi 1150 obyvatel, od elektrárny je po silnici dělí přibližně pět kilometrů, elektrárna stojí částečně v rouchovanském katastru. Starosta předpokládá, že letos na podzim, případně na jaře 2021 by mohly začít práce na zvýšení kapacity vodního zdroje, asi pětikilometrového přivaděče pitné vody a vodojemů. Odhady nákladů jsou okolo 40 milionů korun, řekl Černý.

Vodovod se v obci začal budovat v roce 1951, od roku 1960 je v provozu vodojem. Studna má být posílena přídavným vrtem. Obec by tak mohla být v dodávkách vody soběstačnější. Prozatím musí především v letních měsících používat i vodu z Vranovské přehrady.

Mohelno

Mohelno investice v souvislosti s chystanou dostavbou elektrárny zatím nechystá. „Teprve o nich budeme jednat,“ řekl starosta Jiří Šanda. Jeho obec ale připravuje opravu zdravotního střediska s lékárnou. Pravidelně v něm ordinuje praktický i dětské lékař, zubař a gynekolog. Díky plánované nástavbě budou v objektu i startovací byty. Náklady jsou podle něho asi 18 milionů korun. Opravovat se bude po částech. „Začít bychom chtěli letos na podzim, rozložit to i kvůli financím budeme muset na tři etapy,“ řekl starosta.

Slavětice

Větší investici připravují i Slavětice ležící na dohled od elektrárny. Mají asi 240 obyvatel a rozpočet kolem sedmi milionů korun. Plánují opravit prodejnu postavenou v 60. letech 20. století, do které střechou zatéká. Budova je obecní, ale obchod v ní nikdo neprovozuje. „Měli jsme tady už tři nájemce, všichni ale z ekonomických důvodů utekli,“ řekl starosta Antonín Kovář. Po rekonstrukci, která by se podle něho měla vejít do pěti milionů korun, bude obec zvažovat, zda obchod neprovozovat vlastními silami. 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související