Některé autobusy na Havlíčkobrodsku kvůli covidu nevyjely. Situace se patrně ještě zhorší

1. únor 2022

Kvůli vysoké nemocnosti řidičů nedokáže autobusový dopravce Arriva pokrýt všechny krajské linky na Havlíčkobrodsku. 

Na dnešek dopravce oznámil výpadek zhruba dvou desítek spojů. Podobný počet nevyjel ani včera. Část spojů odvolával ještě v průběhu dne.

Vilémov na Havlíčkobrodsku

Ve Vilémově měli na to, aby lidem oznámili, že některé autobusy nepojedou, jen řádově desítky minut. „Ve 12:08 jsme dostali oznámení od kraje. Prvotní bylo dostat informaci hlavně do školy, protože děti odjíždějí ve 13:36,“ řekla starostka Vilémova Lenka Homolková.

Společně s ředitelkou proto obvolaly rodiče dětí z místních částí, aby si pro ně přijeli. Zároveň je upozornily, ať sledují další případné náhlé změny v jízdních řádech.

Světlá nad Sázavou

Ve Světlé nad Sázavou se o vynechaných spojích dozvěděli s větším předstihem. „Mail od Arrivy přišel v neděli večer po šesté hodině. Většinou, když mail obdržíme, snažíme se občany ihned informovat. Dáme informace na webové stránky města, na facebook a hlásíme je rozhlasem,“ popsala mluvčí radnice Blanka Sedláková. 

Podle mluvčího společnosti Arriva Jana Holuba měla ke včerejšku firma v pracovní neschopnosti víc než desetinu řidičů, kteří jezdí na linkách na Vysočině. „My se dozvídáme nemocnost řidičů velmi různě, někdy třeba ráno před nástupem konkrétního řidiče do práce, jindy třeba v průběhu dne. Dříve jsme byli zvyklí plánovat na týdny, možná i na měsíc, dnes kvůli té nedobré situaci bohužel plánujeme ve většině případů pouze z hodiny na hodinu.“

Podle hejtmanství se na Vysočině vypravuje zhruba 4.500 autobusových linek. „Řadu spojů se dopravním společnostem podaří nahradit, to, co neodjedou, je jen vrchol ledovce nad rámec možností zajistit personální náhradu,“ uvedl předseda krajského výboru pro regionální rozvoj Martin Hyský (ČSSD). 

Společnost Arriva předpokládá, že v příštích dnech bude podíl řidičů v pracovní neschopnosti ještě stoupat.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související