Nejraději mám astry, vyznává se pěstitelka semínek Miloslava Gregorová

Za založením zbrusu nové semínkovny v Novém Městě na Moravě stojí Miloslava Gregorová.

Právě ona do ní věnovala na čtyři stovky semínek rozdělených v papírových pytlíčcích. Své zálibě se věnuje už dlouho, ale až teď našla způsob, jak se o svou radost podělit s ostatními. „Zahrádku mám malou jako dlaň, asi 800 metrů čtverečních,“ říká nadšená pěstitelka. „Mám ráda co nejpestřejší záhony s květinami, zelenina se tam taky nějaká najde, ale jinak jsou všude samé kytičky,“ směje se vesele.

Semínkovna Nové Město na Moravě

Od jara do podzimu

Miloslava Gregorová na své zahradě v Novém Městě na Moravě tráví spoustu času od jara až do podzimu a kolem semínek se točí i v zimních měsících. „Každý rok vysévám a vysazuju spoustu různých rostlin, a když vidím, že ta rostlina odkvétá, tak to hlídám, až dozrávají semena, tak je otrhám, doma je dám v pytlíčku do tepla, aby to ještě dozrálo. Pořád rozdávám sazenice, všechny kamarádky ode mě mají sazenice, ale stejně mi toho pořád ještě hrozně moc zbývalo a mně to bylo líto vyhodit,“ vypráví Miloslava Gregorová.

Semínkovna

Až se v roce 2015 dočetla o první semínkovně u nás, začala se shánět po prostorách, kde by se dala semínkovna provozovat i v Novém Městě na Moravě. Nakonec zakotvila v Horáckém muzeu. „Funguje to jako knihovna, semínka si vezmete, a když vám rostlina dozraje a vyplodí semena, tak je zase vrátíte,“ vysvětluje. Sama darovala do novoměstské semínkovny více než 400 malých sáčků s různými druhy semínek, ale dodala i do semínkoven v Litomyšli nebo v Chomutově.

Aby v semínkách nevznikl zmatek, každý ze stovek sáčků musí být pečlivě popsaný. Na pytlíčku nechybí údaje o názvu rostliny, její výšce, kde ji pěstovat, lokalita, který je rok a jak dlouhou má klíčivost. Radost jí dělá, když květiny kvetou dlouho a mají krásné barvy. „Mám ráda všechny kytičky, ale nejradši mám asi astry, to jsou takové stálice,“ přiznává pěstitelka, kterou těší, když může svou radost z květin rozdávat dál.

Spustit audio