Nejméně vody za 20 let. Prameniště v Heralticích na Třebíčsku vysychá

11. květen 2018 06:10

Prameniště u Heraltic na Třebíčsku dodalo minulý rok nejméně pitné vody za poslední dvě desetiletí. Do vodovodu z něj nateklo něco přes 300 tisíc kubíků vody, což je polovina dříve obvyklého množství. Pokles vydatnosti se podle ředitele Vodárenské akciové společnosti Třebíč Jaroslava Hedbávného prohlubuje.

Prameniště v Heralticích u Třebíče dodává do vodovodního řadu méně vody. Situace by se ještě mohla zhoršit, pokud kůrovcová kalamita poškodí les chránící toto významné prameniště. „Na vydatnost Heraltic to mělo vliv asi měsíc, možná ani ne,“ řekl Jaroslav Hedbávný.

Divize zásobuje pitnou vodou zhruba 100.000 lidí, roční prodej se pohybuje na úrovni 3,5 milionu krychlových metrů vody. Plyne převážně z přehrad.

Jeden z nejvýznamnějších zdrojů vody

Prameniště u Heraltic patří mezi nejvýznamnější podzemní zdroje pitné vody na Českomoravské vrchovině. Podle statistik vodárenské společnosti plynulo před dvaceti lety z Heraltic zhruba 600 tisíc kubíků vody. V minulých třech letech dodávky kvůli suchu rychle klesaly. „Heraltice jsou na polovině toho, co by mohly dávat,“ zopakoval Hedbávný.

zdroj: ČTK
Spustit audio