Nejlepší medovina se zrodila v Lukavci

31. květen 2017

To se takhle jednou rozhodnete vyrobit si vlastní medovinu. První várky se podaří. Pak další a další. A už v tom jedete. Někdy se stane, že něco nevyjde. Zanedbáte výrobní postup a pak vám medovina vyteče. Máte jí třeba po celém bytě a všechna práce je v nenávratnu. Důležité ale je pokračovat, nevzdávat se a dělat to s láskou.

Po deseti letech pak můžete uspět stejně jako Roman a Gabriela Macholdovi z Lukavce, kteří letos získali v Brně titul Medovina roku 2017.

„Celé to byla jedna velká sázka do loterie. Poslali jsme na poslední chvíli dva vzorky. Téměř všechno jsme měli vyprodané,“ říká Roman.

Málo je někdy více a v tomto případě se to vyplatilo. Jejich klasická medovina v Brně chutnala degustátorům natolik, že získali titul Medovina roku 2017. K tomu mají i titul šampiona soutěže.

I když s možnou výhrou v té době manželé snad ani nepočítali. Po deseti letech si tak mohou říci, že všechna ta práce stála za to.

Roman se rozhodl včelařit před deseti lety. Dnes už je jasné, že to byla ta pravá volba. Začátky jsou však vždycky těžké a se včelami je třeba umět zacházet. Proto prostudoval řadu knih a materiálů, aby přesně věděl, do čeho jde. Má vedle se i skvělou ženu Gabrielu, která podniká s medovými výrobky a je mu velkou oporou. Stejně tak jako jejich celá rodina a syn Tomík.

Roman a Gabriela Macholdovi, výrobci medoviny

„Ze začátku jsme chodili ke včelám oblečení od hlavy až k patě. Dneska už v kraťasích a tričku,“ usmívá se včelař.

Hlavu mají plnou nápadů. A výrobků nepřeberné množství. Krom vítězné přírodní medoviny vyrobené klasickým kvašení z vody a medu vyrábí také zázvorovou, chmelovou i medovinu s bezovým květem. Jeho žena se zase zaměřuje na zdravou výživu. Vyrábí medové sirupy či medové kokosové suky a nebo Medutelu (med, kakao a další ingredience). Pravidelně navštěvují trhy i jarmarky a užívají si naplno svůj medový splněný sen v Zahrádce u Tomíků v Lukavci.

V Lukavci u Pacova žijí manželé Macholdovi, kteří vyrábějí medovinu roku. Přesně takový titul získali nedávno v Brně. Byli hosty Dobrého dopoledne

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.