Nejlepší lučištníci z České republiky se sjeli do Třebíče

23. březen 2012
Zprávy z

Tento víkend probíhá v Třebíči 22. Mistrovství České republiky v lukostřelbě. Lučištníci střílejí na redukované nebo na plné terče o průměru 40 centimetrů. Poprvé v dějinách české lukostřelby navíc střílí své šípy na 32 terčovnic.

Přihlášených je 166 závodníků z 28 klubů a oddílů z celé České republiky. Mezi nejlepší patří kluby z Prahy, Brna a Ostravy, ale překvapit mohou i zástupci menších měst. Velkou nadějí je v posledních letech například Humpolec. Účastní se každopádně kompletní česká reprezentace a také ti, kteří pojedou v květnu na ME do Holandska a stále ještě usilují o účast na letních Olympijských hrách v Londýně.
Soutěží se ve třech základních kategoriích – reflexní luk, kladkový luk a holý luk. „Budeme tady hostit také olympijského vítěze para-lukostřelby Davida Drahonického, který se utká se svými zdravými kolegy a bude to souboj na ostří nože,“ popisuje předseda organizační komise František Hegedϋs. Paraolympici totiž střílejí ze speciálních kladkových luků, které jsou velice přesné. Velikost desítky na terči odpovídá velikosti nehtu palce ruky. Do tak malého bodu se dokážou soutěžící trefit šípem na vzdálenost 18ti metrů!

Lukostřelba patří vedle běhu a hodu oštěpem mezi jeden z nejstarších sportů. „Je stará 40 000 let a je to úžasná pohybová záležitost, která je v každém z nás,“ dodává ještě František Hegedϋs s tím, že velice dobře střílejí z luku ženy. Často prý lépe než muži.

0:00
/
0:00

22. Mistrovství České republiky v lukostřelbě probíhá pod záštitou starosty Třebíče Pavla Heřmana a organizátoři pro jeho konání zvolili sportovní halu Střední průmyslové školy na ulici Manželů Curieových v Třebíči.

Zdeňka Hegedϋsová
autor: Michal Malý
Spustit audio