Nejhorší silnice v Česku? V první desítce jsou čtyři ze Středočeského kraje

6. září 2017

Nejhorší silnici v Česku najdete v Praze 10 v ulici U Seřadiště. V projektu Výmoly.cz už potřetí v řadě získala nejvíc hlasů. V první desítce nejhorších silnic se podle ankety objevily i čtyři silnice ve Středočeském kraji. Jde o ulice v obcích Tuchoměřice, Votice, Zápy a dálnici D10 u Brandýsa nad Labem.

Řidiči, kteří si přes ulici U Seřadiště zkracují cestu mezi Michlí a Vršovicemi, musejí na půl kilometru dlouhém úseku jet téměř krokem a ještě kličkovat mezi výtluky. Zdá se ale, že i tenhle příběh bude mít šťastný konec a vozovka by se už brzy měla dočkat opravy.

„Naprosto rozumím tomu, že občané i média se ptají nás. Ale musím říct předně důležitou věc. Ta silnice není naše,“ vysvětluje situaci mluvčí městské části Prahy 10 Vít Novák. Část silnice totiž patřila Magistrátu hlavního města Prahy a zbytek Karlu Dojáčkovi, majiteli zdejšího autocentra, který pozemek získal začátkem 90. let minulého století v privatizaci. Letité spory se ale nakonec podařilo vyřešit.

„Pozitivní zpráva je, že došlo k dohodě mezi magistrátem a panem Dojáčkem. Je vyřešena směna pozemků. Magistrátu bude patřit celá silnice, tudíž ji může celou najednou opravit. Důležité je, že je vydáno území rozhodnutí a momentálně je v procesu stavební povolení,“ dodává Novák.

Pražská Technická správa komunikací plánuje zahájit opravy na jaře příštího roku a rekonstrukce se dotkne nejen samotné ulice U Seřadiště.

„Jedná se o rekonstrukci nejenom ulice U Seřadiště, ale také ulice Na Louži a Pod Soutratím, které tyto komunikace na sebe navazují a součástí celé stavby bude nejenom oprava vozovky, vybudování nových chodníků a oprava těch stávajících,“ informuje mluvčí TSK Barbora Lišková. Podle ní se ulice budou opravovat po etapách tak, aby zůstaly aspoň částečně průjezdné. A přepokládané náklady by měly být kolem sta milionů korun.

Zlepšit by se snad měla i situace na středočeských silnicích. Kraj nedávno spustil novou webovou aplikaci pro rychlé hlášení výmolů a dalších závad na silnicích právě proto, aby na nejhorší úseky silnic mohli co nejdříve vyjet cestáři a opravit je.

autor: Jan Pastor
Spustit audio