U brambůrků je nejhezčí to křupnutí. Dokonce vyvolává závislost

10. srpen 2018

Jen málokterá potravina vzbuzuje tolik emocí, jako smažené bramborové lupínky. Vznikly před 165 lety jako pomsta nespokojenému zákazníkovi.

Do Dobrého dopoledne přišla výrobní technoložka Renáta Svobodová.

Onen zákazník odmítal příliš silné hranolky. Proto mu kuchař připravil tenké bramborové lupínky. A solená pochoutka byla na světě!

„Možná si i vy kladete otázku: Proč jeden nikdy nestačí? Tuto závislost způsobuje složení brambůrků - sůl, tuk a cukr obsažený ve škrobu, který podprahově působí na chuťové pohárky. Závislost překvapivě podporuje i křehkost a křupavost brambůrků,“ směje se dopolední host.

„Češi jsou závislí na soli, pak s odstupem následuje paprika a slanina. Ta preference je odvislá podle národností. Například Skandinávie, Irsko, Anglie ti mají rádi smetanu s cibulí.“

Spustit audio