Nejenom sport, ale i vytříbený styl a elegance. Takové jsou soutěže koňských spřežení

17. září 2021

Mistrovství ČR ve spřežení hostí tento víkend humpolecký areál Zlatá podkova. Pro diváky jde o atraktivní podívanou s přehlídkou krásných koní i naleštěných kočárů.

Zatímco se soutěžící sjíždějí z celé země, někteří už trénují na závodišti. Václav Coufalík od Hranic na Přerovsku cvičí koně už mnoho let a vždycky měl své vlastní.

Drezúra a cviky

„Kolik jsem jich vycvičil? To opravdu nevím, desítky,“ směje se. Do Humpolce přivezl dvě kobylky na drezúru a jednoho valacha, který s mladší z kobyl půjde maraton. „Ve spřežení může jet jakýkoli kůň s jakýmkoli koněm, ale když si navíc koně v páru sednou, tak jsou ty výsledky lepší.“

Koně se začínají cvičit zhruba ve třech letech, většinou to koním trvá několik let, než je rozhodčí začnou dobře hodnotit. „Drezúra je o tom, že cviky musí být provedeny přesně, a navíc jako u krasobruslení, to musí pěkně vypadat. Jaké cviky? Kůň musí umět do drezúry prodloužený klus, shromážděný a pracovní klus, do maratonu je potřeba, aby kůň uměl dobře cválat, rozhodčí za to všechno dávají známky,“ vysvětluje zkušený vozataj. 

První byla Lucka

Vždycky se nejvíc vzpomíná na toho prvního koně, říká Václav Coufalík. „U mě to byla kobylka českého teplokrevníka. Dala mi devět hříbátek, dožila se dvaceti šesti let. Jmenovala se Lucka,“ vzpomíná.

Diváci, kterých v Humpolci už tradičně chodí na závody ve spřežení hodně, oceňují krásné oblečení a naleštěné kočáry. Kočí, který jede se spřežením svých vlastních koní, má vždy šedý cylindr, a ten nosí pan Coufalík na každém závodě.

K tomu patří i slavnostní oblečení: „Jako kočí mám oblek, klasicky kravata, rukavice, pak zástěra, která se nosí a přísedící musí mít taky pokrývku hlavy. Buď přilbu, nebo nějakou stylovou – k mému cylindru by to měl být taky cylindr, protože by to mělo být sladěné.“

Tradice jsou podle Václava Coufalíka v tomto sportu důležité. „Musím vést koně tak, jak se to dělá, otáčet ho budu tak, jak mám a ne, že ho povedu jako kozu, když ho předvádím“ směje se zase. „Protože ta elegance se vrací tím, že to vypadá pěkně.“

Mistrovství republiky ve spřežení v Humpolci potrvá až do neděle.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.