Nedělní Noční linka: Sametová revoluce - splnila se vaše očekávání?

17. listopad 2019

S jakými očekáváními jste prožívali sametovou revoluci? Byly to naděje, nebo spíše obavy? A nakolik se vaše naděje, obavy, očekávání naplnila? A jakou představu mají mladí lidé o době před listopadem 1989?

Třicet let od sametové revoluce uplynulo právě dnes. Po celé naší zemi vrcholí řada happeningů, rekonstrukcí událostí z listopadu 1989, oslavných i vzpomínkových akcí. Pádem komunismu se v roce 1989 Československo po 41 letech stalo svobodným demokratickým státem. Během státního převratu nebyl zmařen jediný život. Nenásilné svržení komunismu, pro které se vžilo označení sametová revoluce, bylo završeno 29. prosince 1989 zvolením neformálního vůdce opozice Václava Havla československým prezidentem. Lidé v tehdejším Československu měli velká očekávání, velké nadšení, byli jednotní a čekali obrovskou změnu. Co z vašich očekávání se naplnilo?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.