Navzdory dohodě s odpůrci padly stromy u Pařezitého rybníku poblíž Telče

11. leden 2019 06:00

U vypuštěného Pařezitého rybníku u Telče, který je připravený na opravy hráze, padlo více stromů, než se odpůrci s vlastníkem dohodli.

Rybník patří státní agentuře, která spadá pod ministerstvo životního prostředí. Před samotným vypouštěním stovky lidí podepsaly petici. Dohoda zněla, že se bude kácet co možná nejméně.

Dnes vlastník říká, že jinou možnost neměl.

„Mně ukápla slza. To, co se tady děje, se dít nemuselo,“ říká Michal Salamánek, jeden z odpůrců úprav hráze Pařezitého rybníku poblíž Telče.

„Náletové dřeviny, proti tomu nemůže nikdo nic namítat, ale ty buky na této levé straně klidně mohly zůstat.“

Zůstaly jen pařezy, ve vypuštěném rybníku jsou větve, kmeny už jsou odvezené pryč. „Dá se říci, že všechno vykácely,“ dodává Marie Řeřichová.

Petice

Proti vypouštění rybníku, který má ve správě Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK), lidé sepsali petici. Když se jim nepodařilo zvrátit naplánovaný scénář, snažili se alespoň uchránit co nejvíce stromů na hrázi a v blízkém okolí. 

„Slíbili, že zachrání maximum. A teď vidíme, že stejně padly skoro všechny,“ řekl Michal Salamánek.

Jinak to nešlo…

Citlivý zásah ale podle Václava Hlaváče z AOPK nakonec nebylo možný. Pro své kroky má požehnání i z krajského úřadu. „Dobu jsme u každého stromu stáli a přemýšleli, co s tím. Jinou možnost jsme neměli.“

Oprava prosakující hráze začne na jaře.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související