Naučte děti ventilovat hněv, jak ty menší, tak puberťáky

21. říjen 2016
Dobré odpoledne

Při výchově dětí se občas pořádně zapotíte a v období puberty to platí dvojnásob. Jak řešit konfliktní situace a vyjít s puberťákem přišla do poradny Regionu říct psychoterapeutka Marcela Blažková. V konfliktní situaci nás ovládají emoce, a když jsme pod jejich vlivem, tak většinou nedokážeme danou situaci konstruktivně vyřešit.

Proto je lepší i ve sporu s puberťákem se jít vydýchat, uklidnit a nechat zklidnit i druhou stranu. Platí tady podobná pravidla, jako při řešení hádky s dospělým.

Rodič by měl být trenérem svého puberťáka

„Ten, kdo dospívá, se staví na vlastní nohy. Většinou jsou tihle mladí nejistí, chtěli by už žít jako dospělí, ale ještě nemohou a i toto znejišťuje tu druhou stranu, rodiče nebo prarodiče. Toto je náročné období, ale nemusí být hrozné a strašné,“ uklidňuje host. Zkuste se spíše zaměřit na to, čím můžete puberťákovi pomoc, například z pohledu trenéra, co pro něj můžete udělat. „Na to se tak většinou nedíváme, protože nás strašně štve, ale když to dokážeme, dokážeme najít i lepší varianty a řešení,“ vysvětluje psychoterapeutka.

Sprostá slova vyjadřují především hněv

Ve vypjatých situacích se stává, že dospívající potomek na adresu svého rodiče vypálí i nějaké jadrnější slovo. Mnohdy pak dojde k tomu, že i rodič pak nejde pro nadávku daleko. „Je to forma vyjádření hněvu. Protože, když jsme nazlobení, tak je hněv velmi silná emoce. A jak ventilovat hněv, není vůbec špatné naučit právě ty děti. Menší i ty puberťáky,“ radí Blažková.

Ventilovat hněv naučte jak sebe, tak děti

„Když je někdo hodně naštvaný, tak jde třeba uklízet nebo péct nebo to musí vychodit. Já jsem spíš chodící typ, protože k pečení potřebuju pohodu,“ dodává s úsměvem host. Ventilovat hněv se musíme naučit, vyzkoušet, co nám pomáhá. Když to sami zvládneme, tak to zkuste naučit i vaše děti. Vyplatí se to.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.