Naučná stezka Brložskem vás zavede k hradu Kuglvajtu. Od něj uvidíte i nedostavěný klášter Kuklov

15. únor 2019
Česko – země neznámá

Biskup Dětřich, rádce a kancléř Karla IV., založil na jihu Čech nad obcí jménem Brloh hrad Kuglvajt. Tím si Karel IV. spolu s Dětřichem vyznačili důležité políčko na jihočeské šachovnici proti Rožmberkům. O hradu Kuglvajtu se víc můžete dozvědět přímo nad obcí Brloh, zejména pokud se k němu vydáte po trase Historické a naučné stezky Brložsko.

První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1357. Po smrti biskupa Dětřicha připadl královské komoře, tedy jinými slovy královské pokladně, neboli instituci, kterou bychom dnes nazvali ministerstvem financí. Zkrátka se stal majetkem krále.

V roce 1395 hrad dobylo a pobořilo vojsko Jindřicha z Rožmberka. A do své původní podoby a plné síly se pak už hrad nikdy nevrátil.

Další zajímavosti najdete na informační tabuli přímo u samotného hradu. Dodnes se z něj zachovaly jen malé zbytky zdiva, příkop vylámaný ve skále a valy. Původní název hradu a vsi Kuglwaid byl pravděpodobně převzat ze staroněmeckého "gugl-waid", což volně přeloženo znamená "lesnatá homole". Traduje se ale i to, že název mu dala podoba vrchu s mniškou kápí a jejím názvem v němčině. 

Naučná stezka Brložsko vás pak zavede na místa méně známá, ale o to zajímavější. „Stezka začíná a končí v obci Brloh, má šestnáct zastavení a měří necelých osm kilometrů,“ říká starosta obce Martin Toman a přibližuje další zastavení stezky: „Jsou to například Křemžský potok, Břehové porosty, Stojaté vody nebo Dubová alej. A samozřejmě zřícenina hradu Kuglvajtu. Ta nebyla do nedávné doby téměř vidět, ale kvůli kůrovci museli lesníci návrší proklestit, a tak je to, co z hradu zbylo, nyní vidět už od silnice."

Na stezce pak poznáte ještě další historické památky Brlohu s kostelem sv. Šimona a Judy, slovanské hradiště U Ondřeje i zbytky nedostavěného kláštera Kuklova a teprve nedávno objevené halštatské hradiště na Stržíšku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.