Naučíme vás, jak jednoduše vyčistit stříbro i zlato

Šperky zlaté i stříbrné, které s námi jdou životem, schováváme v krabičkách a dáváme na ně pozor jako na velké poklady. I tak ale potřebují alespoň občasnou údržbu. Není to nic složitého.

Po domácku můžete stříbro čistit vodou s práškem do pečiva, vodou s jedlou sodou nebo bílou zubní pastou. Naše babičky používaly na čištění stříbrných šperků také popel.

O zlaté šperky není třeba se tolik starat. Pokud je ale budete chtít přesto vyčistit, postačí vám roztok z vody a kyseliny citronové nebo octa. Šperky stačí tímto roztokem lehce otřít, opláchnout a nechat uschnout. A existuje ještě jeden zajímavý způsob, jak čistit zlaté šperky. Stačí je na noc vhodit do sklenice s pivem. Ráno stačí osušit a budou krásně zářit. Jen to pivo už asi nebude k pití.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.