Nastává období zvýšeného pohybu zvěře u silnic. Pokud se srážce nedá zabránit, neuhýbejte, radí odborník

24. červen 2017
Zprávy z

Tento týden se na Domažlicku po srážce s jelenem zranil cyklista a na Benešovsku začátkem června zvíře zavinilo smrt motorkáře. Podle dopravní policie jsou zvířata každoročně příčinou zhruba deseti procent všech dopravních nehod. A právě v tomto období by podle Ústředního automoto klubu měli řidiči počítat se zvýšeným pohybem zvěře u silnic hlavně kolem polí a v lesních úsecích.

„Rozumné je v takových místech, kam dobře nevidíme, zpomalit. Doporučujeme v těch úsecích, kde se dá očekávat, že by se mohla objevit zvěř nebo kam nevidíme, to znamená za horizont, za zatáčku a podobně, tak snížit rychlost na 80 kilometrů, protože to je přibližně rychlost, kdy jsme schopni na ten dohled, kdy uvidíme to zvíře, ještě zareagovat dostatečně včas a rozumně,“ řekl Igor Sirota z ÚAMK, který radí, jak se chovat na vozovce právě v tomto období zvýšeného pohybu zvěře kolem silnic.


Pokud už se ale srážce se zvířetem zabránit nedá, řidiči by se měli situaci postavit doslova čelem. „Nesnažíme se vyhnout tomu zvířeti. To je opravdu nejhorší varianta, jaká může být, protože kolem těchto cest, zvlášť druhé třídy nebo ještě nižších, je spousta stromů. To znamená, přitom vyhýbání se zvěři může dojít k mnohem drastičtější situaci, to znamená nárazu do stromu a následně úmrtí nebo těžkému zranění. Naopak, když budeme držet volant rovně a vrazíme do zvěře, tak ve valné většině to odnesou jenom plechy,“ dodává Sirota.

Loni policie řešila bezmála 11 000 srážek vozidel se zvěří a letos už bylo takových nehod více než 3,5 tisíce. Jak ale dodává dopravní expert Robert Vacek, ne každý střet se zvířetem řidiči nahlásí.

„Velmi často se může stát, že řidiči, kteří porazí zejména velmi drobná zvířata, psy, kočky, zajíce, vůbec nezastaví. Za prvé, vůbec nemusí registrovat, že třeba takové malé zvíře přejeli, a když, tak třeba na vesnicích se bojí střetu s majitelem psa nebo kočky, tak pokračují v jízdě. Tím pádem počty zraněných nebo usmrcených zvířat budou rozhodně vyšší,“ vysvětluje Vacek.

Každou nehodu se zvěří je třeba řešit s policií. V žádném případě by řidiči neměli sražené zvíře nakládat a odvážet. Hrozí jim za to pokuta ve výši až dva tisíce korun.

autor: Jan Pastor
Spustit audio