Nasaďte si helmu, radí policejní akce Cyklista

18. srpen 2017

Helma nemá být na hlavě jen kvůli pokutě, ale protože nás chrání, říká Dana Čírtková, mluvčí Policie ČR. Přišla do páteční poradny Českého rozhlasu Vysočina.

V Pístově, a na dalších místech Vysočiny se v pátek konala dopravně bezpečnostní akce Cyklista. Po celém kraji bylo rozmístěno větší množství hlídek. Ve vysílání kromě Pístova ostatní místa policejní mluvčí Dana Čírtková z taktických důvodů neprozradila.

Akce měla preventivní ráz, šlo o kontroly správného vybavení kola a alkoholu za řídítky.
Cyklista je, stejně jako všichni ostatní, účastník silničního provozu, proto nesmí před jízdou požít žádný alkohol, ani jiné návykové látky.

Cyklista je nejohroženější účetník silničního provozu

Pozor na černé oblečení, cyklista by měl být vždy dobře vidět. Stejně tak přilba je důležitá, bez ohledu na věk, měla by být samozřejmostí i pro osoby nad 18 let, ne kvůli pokutě, ale protože helma chrání.

Odřené koleno nebo ruka se snadno zahojí, ale úrazy hlavy mohou a často mají fatální následky. Na argumenty, že dříve se helma také nenosila, je jednoduchá odpověď: nyní je mnohem hustější provoz, také jsou rychlejší jak auta i kola, proto je dobré mít helmu, aby byl cyklista chráněný.

autor: Bohdana Majerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.