Náš prostor možná není trojrozměrný

9. listopad 2011

Ve středu byl hostem Tandemu Tomáš Krásenský, učitel fyziky na Střední škole stavební Jihlava. I on, ostatně jako každý další fyzik, teď prožívá vzrušení a čeká, co se bude v jeho vědním oboru dít. Na konci září totiž nejlepší experimentátoři světa oznámili, že drobounké částice, neutrina, jsou rychlejší než světlo. Einsteinova teorie relativity se lehce zachvěla.

Zatím se ale neotřásla v základech, protože vědci dále bádají. Neutrina, která jsou menší než atom a procházejí hmotou bez sebemenšího problému, poslali urychlovačem ze švýcarského CERNu do italského Grand Sassu. Částice byly v cíli o 60 nanosekund dřív než světlo. Při prvním pokusu to bylo dokonce o 1000 nanosekund! Od té doby, tedy poslední tři roky, se fyzici snaží odstranit všechny chyby, které při měření mohli udělat. Na některé přišli, a neutrina mají přesto před světlem náskok.
Podle různých „exotických“ teorií je možné, že si drobné částečky zkrátily cestu jinými cestami, pak by se potvrdila další hypotéza, že náš prostor není trojrozměrný, ale jedenáctirozměrný. Dokonce bychom snad mohli cestovat do minulosti… To už by změnilo nejen učebnice fyziky, ale i učebnice filozofie. Uvidíme, fyzici jsou každopádně napnutí, konečně se něco děje!

0:00
/
0:00
Spustit audio