Náš kraj se ve 13. století nejvíce rozvíjel, říká autor nejkrásnější knihy Vysočiny

26. prosinec 2013

Anketu o Nejkrásnější knihu kraje Vysočina, kterou každoročně pořádá Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě společně s Českým rozhlasem Region, letos vyhrála publikace nazvaná Smil z Lichtenburka. Její autor Tomáš Somer byl hostem svátečního Tandemu Regionu.

Tomáš Somer pochází z Chotěboře, i když teď už předává své znalosti historie jako pedagog na Univerzitě Palackého v Olomouci. Jak sám říká, dějiny ho zajímaly vždycky, už při studiu na chotěbořském gymnáziu. Nejvíce pak 13. století: "Přivedl mě k němu historický šerm, ale to je velice časově náročný koníček, takže jsem se nakonec zaměřil jen na tu teoretickou rovinu historie," upřesňuje Tomáš Somer.

"Zabýval jsem se dějinami osídlení ve středověku, zpracování stříbrných rud a mincování především tady na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku, a všemi těmito tématy se prolínal Smil z Lichtenburka," přibližuje Tomáš Somer, jak se setkal s postavou významného středověkého šlechtice. 13. století je doba vzniku právních měst, rozvoje těžby stříbra, proměny vztahu k minci, kdy se mince začíná skutečně používat jako platidlo. Smil z Lichtenburka bývá označován za nejbohatšího šlechtice té doby, to na jeho pozemcích postupně vznikaly osady, později města a za jeho života se děly velké změny.

Říká se o něm, že byl jedním ze zakladatelů cisterciáckého kláštera ve Žďáře nad Sázavou, ale podle Tomáše Somera to tak jednoduché nebylo. "Vznik kláštera byl hodně složitý a Smil jej určitě nezaložil. Ten klášter ale skutečně významně podporoval, spíše však proto, že jeho druhá manželka na něj možná vyvíjela v této věci tak trochu nátlak." Smil z Lichtenburka měl čtyři potomky, z nichž nejmladší syn Raimund, místo aby se o rodinný majetek postaral, ke konci nadělal dluhy a tím přivedl rodovou linii Lichtenburků k zániku.

"Kniha je vlastně moje vydaná disertační práce, doporučil mi to můj školitel a podařilo se nám najít nakladatele. Je také velice krásně graficky zpracovaná," uvažuje nad důvody vítězství Smila z Lichtenburka v anketě Tomáš Somer a doufá, že si díky němu knížka najde cestu k většímu množství čtenářů.

autor: dak
Spustit audio