Národní památník odposlechu u Lipnice nad Sázavou připomíná Haškův odkaz

21. srpen 2019

Dobrý voják Švejk i jeho autor Jaroslav Hašek jsou symbolem českého humoru. Podstatnou část Švejka napsal Hašek v Lipnici nad Sázavou na Vysočině. A obec na slavného spisovatele nezapomněla. Stále je tu jeho oblíbený hostinec U České koruny, vedle stojí socha, na nádraží má bronzovou desku, na louce najdete plastiku s citátem ze Švejka a na lipnickém hradě mají Haškovu komůrku.

Na Švejka odkazují i další tři díla, která vytvořil sochař Radomír Dvořák v lomech kolem Lipnice. Jmenují se Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlatý voči. Celému triptychu se říká Národní památník odposlechu a vede k němu speciálně značená stezka.

Stezka začíná v centru Lipnice nad Sázavou naproti radnici. Stojí tam velká přehledná informační tabule s mapou. K prvnímu rozcestníku v lese dojdete za pár minut, celou asi pětikilometrovou trasu zvládnete za hodinku a půl, pokud se tedy u lomů nezdržíte déle, což je dost pravděpodobné.

Všechny tři části Národního památníku odposlechu, tedy Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlatý voči, jsou vytesané v žulových skalách u zatopených lomů. „Jsou to lomy, které vznikly na konci 19. a začátku 20. století, kdy průmysl kamene zažíval velký rozkvět, protože se hodně stavělo,“ říká kastelán lipnického hradu Marek Hanzlík.

Většina lomů už není v provozu, jsou zatopené a jejich okolí pomalu zarůstá. Dodnes je ale v Lipnici kamenické učiliště. Ostatně jeho žáci spolupracovali na Národním památníku odposlechu se sochařem Radomírem Dvořákem.

Odkaz Jaroslava Haška je aktuální i dnes

První zastávkou na stezce je Bretschneiderovo ucho. Jeho rozměry upoutají už při pohledu přes vodu, větší zážitek ale budete mít, když dojdete kolem lomu až k němu. Jeho výška přesahuje tři metry. Kolem ucha přibývají vytesaná jména a iniciály. Důležité jsou ale podpisy pod ním. Zvěčnili se tu studenti i sám sochař. Ve skále pod uchem vás možná upoutá prohlubeň, která připomíná otisk zadní části těla. Je to malý vtípek, který tu sochaři zanechali.

Zlatý voči

A proč právě Bretschneiderovo ucho? „Je to symbol známé části knížky Jaroslava Haška. Jedná se o tajného policajta Bretschneidera, který v hospodě U Palivce odposlouchával hovory hostů a pak donášel na policejní stanici. A je to jeden z lidských smyslů, které používáme, když někoho pozorujeme, šmírujeme, odposloucháváme,“ říká Marek Hanzlík a odkazuje na další díla, kterými jsou Ústa pravdy a Zlatý voči. Člověka to vede k zamyšlení, jak moc jsou aktuální.

Kolem lomů dodnes najdeme i technické pozůstatky těžby kamene. Nejvíc jsou zřejmé právě u Bretschneiderova ucha. Hned pod kopcem stojí kamenické učiliště a je patrné, že od lomu dolů vedla lanovka. Lomy i díla v nich teď postupně přijímá nádherná příroda a s narušením skal sochařskými díly se po letech smířili místní i umělci, kteří sem chodí malovat.

Spustit audio