Národní filmové muzeum v Praze vzniklo z nadšení mladých filmařů. Zjistíte v něm, jak se dělá film

22. červen 2021

Objevit, jak funguje film, seznámit se s jeho historií, všechno si vyzkoušet a dobře se pobavit můžete v Národním filmovém muzeu Praze. Najdete ho u vstupu do Františkánské zahrady v budově Mozartea. Projekt NaFilM, který je prvním muzeum filmu u nás, vzešel z nadšení studentů filmové historie Adély Mrázové, Terezie Křížkovské a Jakuba Jiřiště.

V expozici najdete nejen nejstarší promítací přístroje, jako je laterna magika, ale také klasickou 35 mm promítačku na kliku, ze které si můžete postaru přehrát film z pásu. Expozici doplňují přes dvě hodiny projekcí českých a zahraničních filmů. Součástí muzea je i ruchové studio, kde si po vzoru mistrů ruchu z Barrandova můžete zkusit vytvořit vlastní zvukovou nahrávku. Nebo navštívíte laboratoř J. E. Purkyně, kde se experimentuje se zrakem. V poslední místnosti si pak vyzkoušíte sestavení animovaného filmu, který vám pak z muzea pošlou na památku.

Muzeum propojuje historii se současnými technologiemi, takže si na své přijdou všechny generace. Najdete tu virtuální realitu nebo holografickou projekci, které seznamují s praktikami prvních filmových projekcí z počátku 20. století. Originální exponáty, které nikde jinde nenajdete, vyrábějí tvůrci přímo pro účely muzea. Je možné si je vyzkoušet a díky nim se o filmu učit z vlastní zkušenosti.

„Českému filmu je už víc jak sto let, má svou osobitost i světový význam a my jsme si řekli, že by si zasloužil mít své muzeum,” říká jedna z autorek nápadu Adéla Mrázová. Za vznik muzea se postavila i řada českých filmařů, kteří měli možnost jeho vývoj sledovat. Mezi nimi režiséři Zdeněk Svěrák, Jiří Menzel a Jan Hřebejk nebo dokumentaristky Olga Sommerová a Helena Třeštíková.

V muzeu si můžete vytvořit animovaný film

Projekt podpořila také veřejnost, filmové muzeum NaFilM tak vzniklo i díky veřejné sbírce, ve které se heslo „Národ sobě“ vyměnilo za „Národ na film“. Díky lidem z celé České republiky a jejich finanční podpoře bylo možné postupně budovat muzejní expozici a otevřít ji ve vhodných prostorách.

Muzeum sídlí v historickém domě Mozarteum architekta Jana Kotěry, vstoupit do něj můžete z Františkánské zahrady. Setkáte se s mladými nadšenci, kteří se vám budou ochotně věnovat a zodpoví každý dotaz. V roce 2021 obdrželo Národní filmové muzeum NaFilM Českého lva za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Spustit audio