Namrzlé chodníky a na parkovacích místech vyhrnutý sníh. Realita v Jihlavě

7. leden 2019 10:00

Ledovka zadarmo, nemusíme chodit ani na zimní stadion. I takto komentují na sociálních sítích lidé ledovou krustu, která pokrývá značnou část jihlavských chodníků.

Stížnosti od občanů se aktuálně množí.

„Je to samej led, že ano. Žádnýmu řidiči se to nelíbí. Moc ledový. Těžko se jde, hodně těžko,“ komentují dva oslovení muži.

Služby města Jihlavy

Zmíněné stížnosti končí u Služeb města Jihlavy. Podle jejich mluvčího Martina Málka jde o důsledek prudkého nedělního ochlazení a faktu, že ve městě mohou používat jen některé typy posypového materiálu. „Chodníky nelze solit. To znamená, v případě náledí se to zdrsňuje různými posypy, ale pokud je přes den nad nulou, roztaje to, tak ten posyp klesne dolů, protože je těžší, když se třeba bavíme o drti, a následně to zase zmrzne,“ konstatoval mluvčí.

I proto podle něj teď chodníky v krajském městě i po zimní údržbě připomínají spíš kluziště.

„Opravdu nelze nějakým způsobem vyvozit ten zmrzlý led a sníh. Já dneska byl třeba na náměstí, opravdu to vypadá, jak jedna ledovka, ale ten posyp tam je. Je to složitý, jaký na to zvolit posyp, protože v podstatě neexistuje ideální.“

Hlavně zastávky, schody a místa, kam se nedostane technika

Podle Málka navíc musí Služby města Jihlavy dodržovat stanovené priority. „Naši jednotliví pracovníci mají přidělené úseky, které musí obsloužit. A v rámci toho ručního čištění se prioritně udržují zastávky městské hromadné dopravy, přechody pro chodce, schody, strmé komunikace, kam se nedostane strojní technika.“

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související