Námořnické muzeum ve Skaličce zve do světa i za tajemnou neznámou dívkou

10. listopad 2015
Česko – země neznámá

Asi málokdo by hledal muzeum s námořnickou tématikou v kraji nad řekou Bečvou, na pomezí Moravské brány a Podbeskydí. A přece, v malé vesnici Skalička takové najdete. Je plné fotek i artefaktů ze života námořníka, zároveň připomíná touhu po svobodě a poznávání světa.

Muzeum je věnováno osobnosti Tomáše Vítka. Jeho matka žila ve Skaličce, kde i on sám vyrůstal a po skončení své námořnické kariéry se také vrátil a nakonec zde i dožil. Obci věnoval domek, ve kterém žil, a také veškeré své sbírky. Ty byly tak rozsáhlé, že se představitelé obce rozhodli otevřít v jeho domku muzeum věnované právě jemu.

Touha po námořnické profesi Tomáše provázela celý život. Jeden z nejstarších exponátů muzea v podobě velkého modelu korábu je toho důkazem. Možná zdědil dobrodružné geny po svém otci, který byl lékařem 310. stíhací perutě RAF v Británii. Proto vystudoval průmyslovku a následně strojní inženýrství.

V roce 1975 se mu konečně splnil sen a nastoupil k tehdejší Československé námořní plavbě. Objel několikrát celý svět a navštívil desítky zemí, přístavů a měst. Později byl dokonce vybrán jako stavební dozor při stavbě lodí v jihokorejských loděnicích, kde si jej jako odborníka velmi cenili.

Tomáš Vítek byl i talentovaný fotograf

Tomáš Vítek však nebyl jen námořník, ale také fotograf a neúnavný dokumentarista folkloru i běžného života lidí, které ve světě potkával. Proto na lodi nechybělo jeho kolo, obstarožní favorit, na kterém s fotobrašnou vyrážel z přístavů do vesnic a měst. V dnešní době se takových fotografií objevuje v cestovatelských denících mnoho, v době totality byly jeho snímky jedním z nemnoha pojítek se světem za našimi hranicemi.

Tomáš Vítek byl velmi charismatický mladý muž

Nutno podotknout, že Tomáš Vítek měl nesporný fotografický talent a většina jeho snímků má i uměleckou hodnotu. To jen potvrzuje, že jejich autor byl mužem mnoha profesí a zájmů. V muzeu tak můžeme vidět i jeho fotografické vybavení. Odborníci by jistě byli překvapeni, jak skromné prostředky k pořízení tak rozsáhlého díla používal.

Muzeum ve Skaličce nabízí nejen prohlídku fotografií a artefaktů připomínajících život námořníka tělem i duší, ale je otevřeno i dětem, které si zde díky interaktivnímu programu mohou pohrát a také se třeba přiučit něčemu ze světového zeměpisu.

Nebylo by to však muzeum, kdyby nemělo i nějaké tajemství. Tím je v tomto případě portrét japonské dívky, který po sobě Tomáš Vítek zanechal. Přestože to byl pohledný muž a měl velké charisma, nikdy se neoženil a místní tvrdí, že právě tato japonská „Mona Lisa“ byla jeho největší životní láskou. Kdo ví.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.