Náměstek Jihlavy Jaromír Kalina podal rezignaci. Kvůli změně právníků v letitém sporu

28. červen 2019 13:00

Lidovecký náměstek Jihlavy Jaromír Kalina podal ve čtvrtek rezignaci kvůli změně právních kanceláří v letitém sporu o vydání městského vodohospodářského majetku.

Spor se táhne se svazkem obcí, z něhož Jihlava vystoupila.

Novináře o tom dnes informovala primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Uvedla, že z jejího pohledu to není důvod ke koaliční krizi, koaliční smlouva se podle ní plní. Jihlavskou radnici vede od loňského podzimu Fórum Jihlava s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci.

Primátorka: Není důvod odstupovat

„Z mého pohledu není důvod, aby pan Kalina odstupoval. Pokud to udělal, tak je to jeho rozhodnutí,“ uvedla Koubová. Doplnila, že Kalina podal rezignaci k 30. červnu. Primátorka by měla v neděli jednat s lidovci o jeho případné náhradě.

Lidovci mají v devítičlenné městské radě jednoho zástupce, a to náměstka Kalinu, který se staral i o spor se svazkem obcí o vodohospodářskou infrastrukturu. Jeho reakci se zatím získat nepodařilo. Místní organizace lidovců by o situaci měla zřejmě jednat v neděli, potvrdil Martin Laštovička, který funguje ve vedení Jihlavy za lidovce jako uvolněný člen zastupitelstva. O změně právních kanceláří rozhodla městská rada ve čtvrtek. Podle Laštovičky měly koaliční strany návrh k dispozici den předem, až na lidovce.

Spory o kanalizaci a vodovody

Spory o vypořádání majetku mezi Jihlavou a Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko se táhnou sedmým rokem. Jihlava ze svazku vystoupila s koncem roku 2012. V soudních sporech ji zastupovala právní kancelář Radka Ondruše, nově bude radnice spolupracovat s právní kanceláří Marka Bánského. Primátorka uvedla, že od smlouvy s původní kanceláří městská rada odstoupila bez udání důvodu, což smlouva umožňovala. Rozhodnutí podle ní bylo schváleno sedmi hlasy.

„My v této chvíli, kdy vyhráváme v celé řadě sporů, jsme se rozhodli pro změnu. Byť se to může zdát nelogické, tak to svou logiku má,“ řekl náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS). Uvedl, že tvrdý souboj vedený posledních pět let se svazkem měl dopady na vztahy Jihlavy s obcemi ve svazku. „Chceme nastavit jiný styl komunikace s členskými obcemi svazku, chceme nastavit i možnost určité mediace mezi městem Jihlavou a členskými obcemi,“ uvedl.

zdroj: ČTK
Spustit audio