Naladit si Ostravu

11. srpen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Každé rádio má své posluchače a když se posluchačská rodinka rozroste o další přírůstek, je z toho určitě mezi těmi, kdo pro vás různé reportáže a zprávy připravují, hodně radosti. Právě o tom, jak promyšleně a organizovaně získat další posluchače, je i dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

Když někam přijdu, třeba uvádět koncert nějaké dechovky, pokaždé mě moc potěší, když se za mnou zastaví naši posluchači a řeknou, my posloucháme jenom Ostravu a to proto, že je nejlepší, že se pobavíme, a že si tam vyslechneme hřejivé slovo. Když to slyšíte jednou, je to radost, ale když vám to řekne deset lidí, přeroste radost v hrdost. Patřím tedy k týmů skvělých redaktorů, kteří dělají svým posluchačům radost a to se počítá. Navíc všude se s tím chlubím. Nedávno mi napsal jeden náš posluchač až z Prostějova, že už delší čas poslouchá jenom Český rozhlas Ostrava, protože mu za domem začali stavět panelák. Tak to víte, že jsem se zarazil, protože to nedávalo smysl, že někdo poslouchá rozhlasovou stanici, protože mu za domem stavějí panelák, ale pak jsem z toho dopisu vyčetl, že ten náš posluchač vždy poslouchal Český rozhlas 1 Radiožurnál, ale za jeho domem začali stavbaři skládat dohromady panelový dům a postavili si k tomu účelu vysoký otočný jeřáb. A co se nestalo. Když železný vysoký jeřáb vyzdvihoval panelový dílec, pootočil se a našemu posluchači z Prostějova se samo přeladilo rádio. Zašumělo to v něm, zašramotilo a najednou se ozvalo: "Posloucháte český rozhlas Ostrava". Zprvu si říkal, co to je za nepořádek, pak ale uslyšel zajímavou reportáž, rychlou a říznou dechovku, zaujala ho burza nepotřebných věcí, které tady posluchači prodávají a kupují, a najednou tomu našemu vzdálenému příznivci, který právě odpočíval po obědě, bylo nejspíš zatěžko vstávat a při každém pootočení jeřábu přelaďovat a hledat zpět svou stanici, a tak u toho našeho rádia, u té naší stanice zůstal. Tady vidíte jak málo stačí k tomu, aby rozhlasová stanice získala nové posluchače. Je nutné pouze sehnat vysoký železný jeřáb a soustavně rušit vysílání jiných stanic otáčením jeřábu kolem své osy tak dlouho, až nad tím posluchač mávne rukou a zůstane na té správné stanici naladěn, protože ten jeřáb tuhle jedinou stanici nerušil. Její signál patrně přicházel ze severu, tedy ze strany, kde se nestavělo. A posluchač je váš. Příjemný den s Českým rozhlasem Ostrava, tedy s vaší oblíbenou a trvale naladěnou stanicí přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.