Nákup štěněte přes inzerát je běžnou praxí, i tak buďte obezřetní

22. květen 2021

Zájem o štěňata v poslední době stoupá, v důsledku toho zároveň stoupá jejich cena. Kolik jste ochotni za nového člena rodiny zaplatit, je jen na vás. A na vás také je, abyste si ohlídali, že za své peníze dostanete to, co požadujete.

„Někteří chovatelé by byli nejradši, kdyby fena rodila štěňata do balíčku nebo do obálky a rovnou to šlo na poštu,“ říká s trochou nadsázky plzeňský veterinář Miroslav Svatoš. Sám považuje za optimální, když štěně přechází do budoucího domova v 8 týdnech věku. Mladší ještě není připraveno opustit matku, odstaveno může být až po 50 dnech od narození. Starší si hůř zvyká na změnu prostředí a majitele, navíc existuje reálná možnost, že si právě toto štěně nikdo nevzal, protože je nějakým způsobem handicapované.

Solidnost chovatele předběžně odhadnete už při pročítání textu inzerátu. „Podle toho, jak je inzerát napsaný, poznáte, že chovatel tím chovem žije a svoji fenu miluje, že to pro něj není jenom fabrika na peníze,“ zdůrazňuje zvěrolékař. Z jeho pohledu je také na místě navštívit chovatelskou stanici už v průběhu růstu štěněte: „Že to chovatel umožní, svědčí o tom, že nemá co skrývat a jedná otevřeně. I v jeho zájmu je seznámit se s lidmi, kteří by se o psa měli po celý další život starat.“

Při výběru štěněte zapojte i hlavu

V současnosti poptávka po štěňatech převyšuje nabídku. Máte-li přesto mezi štěňaty z vrhu na výběr, řiďte se nejen emocemi, ale také rozumem. „Sledujte, jak se mezi sebou chovají, nejlépe při krmení. Příliš dominantní jedinec, který ostatní vyžene, vrčí a štěká na ně, se bude úplně stejně chovat v rodině a budete mít starosti s jeho začleněním do domácí lidské smečky,“ upozorňuje MVDr. Svatoš. „Vyhnul bych se i štěněti, které se krčí někde v rohu nebo je nápadně menší. Může být nemocné, mít nějakou vadu, což pro vás bude znamenat roky starostí a spoustu peněz za veterináře.“ Kompenzaci za skryté vady lze zahrnout do kupní smlouvy. Ta sice není podmínkou, ale její uzavření dodává chovateli na důvěryhodnosti.

Sedm nových štěňátek německých ovčáků vychovávají policejní kynologové v Rokycanech. Malé chlupaté koule už reagují na první příkazy. Bez obtíží prý štěňata zvládla i silvestrovské petardy. Jen přítomnost fotografů a novinářů se některým pejskům nelíbila.

Ve chvíli, kdy budete štěně přebírat, musí být čipované a mělo by být odčervené. Chovatel je povinen kupujícího informovat, jak se zvířetem zacházet, čím bylo krmeno, čím odčerveno, případně naočkováno. V lepším případě písemnou formou, aby nový majitel na nic nezapomněl. Doporučuji tyto pokyny následně ještě probrat s veterinářem, kolikrát obsahují věci, že se nestačíte divit,“ vrtí Miroslav Svatoš hlavou při vzpomínce na konkrétní případy.

Problém může nastat u štěněte bez průkazu původu, jestliže kupujete konkrétní plemeno, ale nevíte, jak v raném věku vypadá. „I za zvíře bez papírů dnes utratíte nemalý obnos, takže by bylo dobré pořídit si skutečně to plemeno, které chcete. S někým znalým se včas poraďte, nebo ještě lépe vezměte ho k chovateli s sebou, aby se na štěně podíval,“ radí veterinář.

K předání štěněte už nemůže dojít kdekoli

Zákon na ochranu zvířat od února letošního roku zakazuje prodej nebo předání psa ve zverimexu a na veřejném prostranství. „Musí to být u chovatele doma. Žádné já vám štěně přivezu někam na parkoviště u supermarketu. Když s tímhle někdo začne, pryč od něj. Většinou je to nějaký velkochov, nechci rovnou tvrdit, že jde o množírnu, ale v pořádku to není, není o co stát,“ varuje plzeňský veterinář Miroslav Svatoš.

Spustit audio