Najít stejné místo, odkud někdo fotil před sto lety, není snadné. V Náměšti se jim to daří

Žižkův dub, sousoší svaté Trojice na náměstí, most přes řeku Oslavu s barokními sochami a především zámek na kopci.

To jsou dominanty města, které najdeme společně s dalšími dvojicemi fotografií v nové publikaci Náměšť nad Oslavou včera a dnes. Většinu historických snímků vyfotografoval známý fotograf Ondřej Knoll, o ty současné se postaral také místní rodák Jiří Polehla.

Prázdné náměstí

Do knížky bylo potřeba pro každou fotku najít stejné místo, kde stál. Mnoho snímků se muselo vyřadit kvůli tomu, že si tam nebylo možno kvůli zástavbě nebo jiným překážkám stoupnout, říká Jiří Polehla: „Náměstí se změnilo, musel jsem se poprat s tím, že mi tam vadily sloupky a řetězy parkoviště, které tady dříve nebylo. Naštěstí jsem fotil v první covidové vlně, takže provoz na náměstí byl omezen. A majitel tímhle té modré dodávky, toho jsem byl dvakrát poprosit, aby mi s ní uhnul,“ směje se fotograf.

„Místa jsem musel navštívit, zjistit si, ve kterou dobu tam bude svítit, každé místo několikrát. Těžké bylo zkombinovat to najítí, počasí, světlo, u toho by bylo dobré se trefit úplně stejně,“ zamýšlí se Jiří Polehla. Pomáhalo mu k tomu srovnávání úhlů budov, polohy střech, okapů a podobné detaily.

Pohlednice jako esemesky

Přestože se živí jako automechanik, amatérským fotografem je už dávno. S focením Náměště nad Oslavou začal právě díky autorovi původních snímků. U dědečka se čas od času prohlížely pohlednice a staré fotky Ondřeje Knolla, které měla doma snad každá místní rodina.

„Tehdy ty Knollovy pohlednice byly nejzákladnější komunikační médium v té době. Mámo, v neděli přijedu k obědu. Vašek. To máte jako dnešní esemeska,“ říká pobaveně sběratel, který má ve sbírce na pět set obrázků. „Mě bavilo zachycovat tu změnu už tenkrát, říkal jsem si, odkud on to asi fotil, ale nedělal jsem to přesně. Zámek, most, park, tam to mám strašně rád,“ přiznává.

Náměšť nad Oslavou včera a dnes

Knížka Náměšť nad Oslavou včera a dnes vznikala necelý rok. Texty popisující malebná zákoutí napsal historik František Gregor. Vedle dvojic najde čtenář v knize i šestnáct nových fotek, které nemají svou historickou předlohu.

„Jsem vděčný, že město nám vyšlo vstříc a k tomu rozšíření došlo, protože běžně se dělá srovnání čtyřiceti nebo šedesáti fotografií,“ uzavírá fotograf Jiří Polehla.