Náhradní kloub palce z titanu

15. srpen 2006
Trendy

Lidé s bolestí palce u nohy se mohou léčit na ortopedii v Havlíčkově Brodě. Lékaři tam provádějí unikátní operaci, při které pacientovi nahradí většinou artrózou poškozený základní kloub palce za kloub nový - titanový. Doba léčení po zákroku, který mimochodem netrvá ani hodinu, je kolem dvou měsíců. Bolest při chůzi, obouvání, prakticky není možné běhat. To byl případ paní Libuše.

Libuše: Je to asi dva roky, co jsem začala mít vážné problémy s palcem, nemohla jsem dobře chodit, měla bolesti. Navštívila jsem lékaře.

Libuše Doležalová byla jedna z prvních pacientek, která operaci podstoupila. Dnes, více než měsíc po zákroku chodí, rána se zatím stále hojí.

Libuše: Mám už normální pocit, trochu kulhám, a noha je trochu oteklá.

Operace trvala 45 minut. Na noze po ní zůstane řez dlouhý 6 centimetrů. Základní kloub palce nahradí lékaři speciálním titanovým prvkem.

Kubát: Indikací zákroku je artróza, negativní poškození základního kloubu palce. Normální operaci zabraňuje větší deformita, nutný je zachovaný bazální pohyb.

Zákrok není vhodný pro pacienty, kteří mají příliš křivý palec a prakticky bez pohybu. Primář ortopedie v Havlíčkově Brodě dále říká, že artróza palce postihuje hlavně ženy.

Kubát: Operaci indikujeme u aktivních pacientů, hodně pacientů žen provozuje turistiku, po implantaci zůstává palec plně funkční, zachovaná je také jeho opěrná funkce.

Lidé po zákroku jsou schopni chodit i v rámci možností sportovat. V nemocnici jsou zhruba 4 dny. Podobně, jako dnes spokojená paní Libuše.

Libuše: Chtěla bych poděkovat veškerému personálu ortopedie, starali se o mne moc hezky, péče byla opravdu vynikající.

Kubát: Pokud máte problém s palcem, vypadá to jako banalita, ale je to onemocnění vážné. Na rozdíl od rukou potřebujete nohy dvě a bolestivé přednoží při každém kroku je velmi svízelné.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu