Nad Vysočinou burácí vojenské stroje. Začalo cvičení Ample Strike

7. září 2021 06:00

Nad Třebíčskem rachotí motory vojenských letounů. Osmý ročník mezinárodního vojenského cvičení Ample Strike přešel do své letové fáze.

Letecký návodčí je armádní specialista, který dokáže navést stíhačky, vrtulníky či bojové drony na svůj cíl s chirurgickou přesností. Už poosmé se ti nejlepší ze severoatlantické aliance sešli na společném cvičení v Náměšti nad Oslavou.

Ample strike

Spolu s nimi přilétly do České republiky i ty nejmodernější armádní stroje. „Všechno je připraveno, štáb cvičení udělal minulý týden maximum, ráno o půl deváté jsme začali létat,“ řekl řídící důstojník Aleš Cápal.

Cvičení je zaměřené právě na letecké návodčí. „Cvičení je zacílené právě na sladění činnosti předsunutých leteckých návodčích. Je to takový vztyčný prvek mezi velitelem pozemní jednotky a jeho přidělené letecké podpory.“

Osm armád

Cvičení se kromě českých vojáků účastní příslušníci dalších osmi armád. „Maďarská letadla, německé stroje, americké F15. Na zemi v Náměšti máme cvičné letouny,“ upřesnil důstojník.

„Letadla, která budou létat ze zahraničí budou tankovat ve vzduchu tak, abychom prodloužili jejich operační dobu nad územím České republiky. Konkrétně to budou americké F15, které přiletí z Velké Británie.“

Cvičení Ample Strike a s ním spojený hluk bude až do 17. září vždy v pracovní dny v čase 8:30 – 22:00 hodin.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související