Nad Opatovem chce firma čerpat vodu a stáčet ji do lahví. Obec se obává o vlastní zásobování

20. srpen 2020 22:38

Před lety měla lidem pomoc, teď z ní mají obavy. V Opatově na Jihlavsku začala po více než deseti letech stavět soukromá firma stáčírnu vody.

Původně měla vodou z vrtů zásobovat i vesnici. Ta ale mezitím zprovoznila vlastní zdroj a teď mají lidé obavy, aby jim ho stáčírna neohrozila. Buduje ji soukromý investor a práce mají skončit během příštího roku.   

Lidé mají obavy, že by jim vrty mohly odčerpat vodu z jejich vlastních zdrojů. Firma má ale vyřízené stavební povolení, protože v minulosti už obec se stavbou stáčírny souhlasila.

Zásobování obce

„Při stavbě stáčírny měla být přivedena voda do obce a měla to být zásobárna vody pro obec,“ říká starosta Jan Petr. Dlouhé roky se ale nic nedělo a tak si obec udělala vlastní vrt, ze kterého čerpá vodu.

Lidé se obávají hlavně toho, že vrty firmy ohrozí zásobování obce. „Oni mají povolení na komerční odběr 500 tisíc kubíků vody ročně, naše obec má roční odběr 5 tisíc kubíků ročně. To je jedna setina a myslím, že může dojít k ovlivnění,“ dodal zastupitel Tomáš Dvořák.

Povolení k odběru

Firma veškerá povolení k odběru vody má. Podle místopředsedy představenstva Jiřího Vajdíka záměr v Opatově stále platí. Na otázku, jestli je v místě dostatek vody, komentovat nechtěl: „Do té doby, než ten projekt bude nastartovaný, bych to nerad komentoval.“

Kdo může počínání firmy zastavit, je vodoprávní úřad jihlavského magistrátu. Firma vlastní povolení pro odběr vody, obec ale podala námitky. „Úřad se tím bude zabývat, u složitějších případů na to mají až tři měsíce,“ řekl mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Úřad ale předpokládá rychlejší průběh, zároveň budou chtít jeho pracovníci hovořit se zástupci obou stran.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související