Na Zlaté louce u Podmoklan roste rosnatka okrouhlolistá. Jedna z mála našich masožravek

18. červenec 2018

Na úpatí Železných hor nedaleko Chotěboře na Havlíčkobrodsku jsou místa, kde je možné ve volné přírodě najít jednu z mála našich masožravých rostlin, rosnatku okrouhlolistou.

Jedním z těch míst je zatopená pískovna v lese u Dolního Sokolovce. Rosnatky vypadají jako nízké růžové koberečky.

Písník, tedy bývalý pískový lom, leží v lese u Dolního Sokolovce nedaleko rekreační chaty Doubravka. Odtud je to pak jen pár stovek metrů chůze po lesní cestě označené žlutou značkou. Přímo před zatopenou pískovnou stojí cedule označující přírodní památku.

Samotná pískovna teď vypadá jako vlhká louka se spoustou hlubokého mechu, borůvčí a trávy. Nejnižší místa jsou zatopená vodou. Ochránci přírody musí v pískovně jednou za čas odstraňovat hluboký mech, který rosnatku utiskuje. Je tak možné, že se některý rok ani neobjeví. I bez ní má ale písník své kouzlo.

Kruštík bahenní dal Zlaté louce její jméno. Kvete na jaře

Další místo, kde je možné na rosnatku okrouhlolistou na Chotěbořsku narazit, je Zlatá louka. Leží nedaleko obce Podmoklany. „Zlatá louka je to proto, že na jaře na téhle louce kvete kruštík bahenní,“ vysvětluje původ názvu přírodní památky předsedkyně místní organizace Českého svazu ochránců přírody Věra Váchová.

Masožravá rostlina rosnatka

Ke Zlaté louce už není přístup tak jednoduchý, jako k písníku u Dolního Sokolovce. Cesta vede přes louky, potok a křoví. U přístupu na louku stojí informační tabule označující přírodní památku. Louka je podmáčená, takže je dobré dávat pozor, kam člověk šlape. „Často si tady někdo zvrtne kotník,“ potvrzuje Věra Váchová. Má zkušenosti, protože ochránci přírody organizují pravidelná kosení Zlaté louky.

Rosnatka tvoří nizoučké koberce s typickými kapkami kolem lístků

I na Zlaté louce je třeba chvíli hledat. Naštěstí jsou ve vysoké trávě a rákosí i místa nízko vysekaná. I to je práce ochránců přírody. „Na louce rostou různé rostliny a některým se víc daří v nižší trávě,“ dodává Věra Váchová. Jsou to určitě i rosnatky, protože právě tady je nacházíme. Masožravky tvoří nizoučké narůžovělé koberce a na první pohled jsou vidět typické kapičky po obvodu jejich lístků.

Jak písník u dolního Sokolovce, tak Zlatá louka jsou přírodní památky a rosnatka je chráněná rostlina. Je proto třeba se podle toho chovat a snažit se, aby naše návštěva nezanechala žádné stopy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.