Na žirovnickém zámku voní 400 odrůd lilií

15. červenec 2018 12:58

Na zámku v Žirovnici je tento víkend mezinárodní výstava lilií. Květiny přivezlo přes třicet pěstitelů a představují více než čtyři sta odrůd.

Na zámku v Žirovnici je tento víkend mezinárodní výstava lilií. Květiny přivezlo přes třicet pěstitelů a představují více než čtyři sta odrůd. Květiny představují pěstitelé z české republiky i Slovenska, a kromě lilií jsou na výstavě k vidění i jiřiny, růže a denivky. Podle pořadatelů je letos nejkrásnější květinou lilie White Eyes, tedy Bílé oči, což je nově vyšlechtěná plnokvětá zářivě bílá odrůda. Pochází původně z Holandska, ale ta, kterou mohou návštěvníci vidět v Žirovnici, je vypěstovaná na Vysočině.

Podle organizátora výstavy Petra Kříže byla původní lilie bílý květ, symbol čistoty. "Teď už jsou lilie ve všech barvách, od růžové, žluté, oranžové, červené až po skoro černou. Úžasný sortiment nejenom barev, ale i tvarů květů" dodává.

Lilie jsou rozmístěné ve všech sálech zámku, v obrazárně, divadle i nově opraveném špýcharu. Výstava je na žirovnickém zámku otevřená až do pondělí 16. července.

Spustit audio