Na zámku v Polici na Vysočině najdete expozici o československých válečných letcích

14. červenec 2021

Na zámku v Polici u Jemnice na Vysočině našla útočiště parta nadšenců, kteří si říkají Čeští RAFáci. Snaží se o důstojnou připomínku československých válečných letců. Díky pátrání v archivech, literatuře a také mezi pamětníky se jim podařilo vytvořit expozici, která má návštěvníkům ukázat, že oni hrdinové byli jedni z nás.

Zámek v Polici dlouhá léta chátral. Posledním majitelem byl Alfréd Vražda z Kunvaldu. „Dožil tady do 91 let a zemřel v roce 1948 na zámku,“ říká starosta Police Karel Janoušek. Od znárodnění pak v nemovitosti fungovala zvláštní škola a po ní podnik, který se zabýval šitím kožených výrobků. V roce 2008 začala rekonstrukce zámku, která zahrnovala likvidaci dřevomorky. „Opravili jsme střechy, krovy, komíny, okapy,“ vypočítává starosta.

Na zámku sídlí obecní úřad. A kromě toho jsou v něm i tři zajímavé expozice. Z Josefova se v roce 2020 přestěhovala expozice věnovaná zpěváku Waldemaru Matuškovi, své místo tam má i sbírka panenek. A v neposlední řadě tam našla prostory pro výsledky svého bádaní skupina Čeští RAFáci. Jsou to nadšenci, kteří chtějí připomenout památku a hrdinství československých válečných letců. „Expozice se skládá ze dvou částí. První připomíná letce. Ve druhé jsou pak různé artefakty,“ popisuje člen spolku Josef Vochyán.

Josef Vochyán

V expozici jsou vystavené uniformy letců a další části jejich výstroje, fotografie, měřicí přístroje, ale třeba i padák. To nejzajímavější, co v místnosti návštěvník najde, je ale na stěnách. Členům spolku se podařilo sestavit stovky jmen letců podle místa jejich narození. U každého jsou pak základní informace.

„Myšlenka spočívá v tom, že ti letci byli hrdinové od nás,“ říká Josef Vochyán a vysvětluje, že návštěvník si snadno najde jména letců, kteří žili v jeho blízkém okolí. „Aby si mohli říct, hele, bylo by parádní si o nich něco zjistit.“

Spustit audio