Na základních a středních školách se žáci opět testovali na covid-19. Čeká je to teď každé pondělí

23. listopad 2021 07:46

Žáci základních a středních škol v celém Česku už za sebou mají antigenní testování na přítomnost koronaviru. To začalo kvůli výraznému zhoršení pandemie. Pokračovat teď na školách bude každé pondělí.

Čtěte také

„A my počkáme, až tady bude místečko. A půjdeš se otestovat, to zvládneš, jsi šikulka, na Masarykově základní škole v Hradci Králové se prvňáčci při příchodu testují ve školní družině. Je tam pro ně připravena speciální místnost.

„Tak pojď Verunko, půjdeme se otestovat spolu, vychovatelka Petra Boguschová zrovna odvádí jednu z žákyň první třídy na antigenní testování.

Nejprve si obě vydezinfikují ruce a vychovatelka si nasadí rukavice. „Vyber si místečko, které se ti líbí. A víme, že pětkrát v jedné nosní dírce a pětkrát ve druhé.

Poté, co mají prvňáčci testy za sebou, odchází zpět do družiny a vyčkají na výsledek. Potvrzuje vedoucí vychovatelka Soňa Jirková. „Posadíme je do vedlejší místnosti k oknu a tam čekají na výsledky. Když jsou negativní, tak mohou pokračovat do třídy, paní učitelka si je odvede.

Čtěte také

V případě pozitivního výsledku je žák odveden do izolace a škola kontaktuje rodiče, aby dítě ihned opustilo budovu. Starší žáci se tady na Masarykově základní škole pak testují přímo ve svých třídách.

Škola se pro ně otevírá o čtvrt hodiny dříve než obvykle, aby testování podle ředitelky Ilony Hojné co nejméně zasáhlo do vyučování. „Vstupují do školy, samozřejmě v rouškách nebo v respirátorech. Ty jim zůstávají na obličeji, sundají si je pouze na odběr při testu a čeká se na výsledek.

Pokud je test po 15 minutách negativní, žáci si sundávají respirátory a začíná výuka. Vláda rozhodla o tom, že antigenní testování budou neočkovaní žáci na základních a středních školách podstupovat každé pondělí.

Spustit audio

Související