Na Vysočině začíná velký jarní úklid, čištění ulic komplikují špatně zaparkovaná auta

14. březen 2023 08:20

Na Vysočině bývá při jarním úklidu ulic první vlaštovkou Velké Meziříčí a ani letos to není jinak. Práce tam začaly už v sobotu a úklid by chtěli mít hotový do 25. dubna. Úklidové stroje tam ve vyhrazených dnech budou jezdit vždycky od šesti do čtrnácti hodin.

Mezi okresními městy drží prvenství Havlíčkův Brod a Pelhřimov. Pracovníci technických služeb tam společně se zametacími vozy vyrazili poprvé do ulic včera. Konkrétně v Pelhřimově se začíná na sídlišti Pražská a všechny části města by měly být postupně uklizené do 4. května. Ke změně termínů může dojít, když nebude příznivé počasí.

Luboš Nacházel se s čisticím strojem proplétá ulicemi v Pelhřimově, největší problém jsou podle něj špatně zaparkovaná auta

V Třebíči začnou uklízet příští týden, konkrétně v pondělí 20. března. „Termín dokončení je naplánovaný na 5. května. Před samotným blokovým čištěním budou uklizeny také chodníky a silnice, které nejsou zařazené v harmonogramu. To jsou ty silnice v trasách městské autobusové dopravy a chodníky kolem páteřních tahů do města. Úklidové firmy budou město čistiti podle časového harmonogramu, vždy v čase od sedmi do sedmnácti hodin,“ řekla mluvčí městského úřadu Irini Martakidisová.

Služby města Jihlavy tento týden přezbrojují svůj vozový park a mění nástavby pro zimní údržbu za kropicí, čisticí a zametací. Stihnout to musí do 27. března, kdy začně i v krajském městě jarní úklid. Nejdřív v okrajových částech, jako je Pístov nebo Pávov, pak se stroje postupně přesunou i do centra.

Interaktivní mapa čištění ulic v Jihlavě

Ve Žďáře nad Sázavou odstartují blokové čištění až 3. dubna. Poslední etapu prací mají naplánovanou o měsíc později, tedy na 3. května, skončit ale může až o pár dní později, záleží na počasí. Už teď probíhá dílčí úklid chodníků a  ulic, kde to zvládnou buď jenom lidé, nebo menší technika.

Špatně zaparkovaná auta

V ulicích, které se aktuálně čistí, nemůžou stát žádná auta. Značky tam bývají minimálně týden předem, často je to ale ještě dřív. Města se navíc na blokové čištění snaží upozorňovat ve svých zpravodajích nebo v místním tisku, podrobné harmonogramy s rozpisem ulic dávají na své internetové stránky.

Kdo si i přesto auto nepřeparkuje, má dost reálnou šanci, že mu ho odveze odtahová služba, což není nic levného. Například v Třebíči je cena za nedokončený odtah 1 500 korun. Pokud už to nestačíte doběhnout a auto vám skutečně odvezou, tak zaplatíte 3 000 korun. A 5 000 zaplatí ten, kdo si nechá svůj vůz vrátit zpátky na místo.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související