Na Vysočině začala epidemie chřipky. Jeden člověk zemřel

4. únor 2019 10:00

Na Vysočině začala podle hygieniků epidemie infekčních onemocnění dýchacích cest. V kraji je 1619 nemocných na 100.000 obyvatel, o 20 procent víc než před týdnem.

Návštěvy zakázaly některé nemocnice a další zařízení. Hygienici už zaznamenali sedm závažných průběhů nemoci, z toho jedno úmrtí devětasedmdesátiletého muže na Žďársku. V okrese Žďár nad Sázavou je nemocnost v rámci kraje nejvyšší, na 100.000 obyvatel je tam nemocných 1886 lidí.

Z potvrzených případů chřipek nejvíc koluje typ A, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

„Pomyslný epidemický práh je 1600 na 100.000, což už jsme překročili,“ řekla Dvořáková. Celorepublikový průměr je 1700 nemocných.

Zakázané návštěvy v dalších nemocnicích

Návštěvy dnes kvůli epidemii zakázala Nemocnice Třebíč, začal platit také ve dvou zařízeních pro seniory v Telči na Jihlavsku. Havlíčkobrodská nemocnice zakázala návštěvy v sobotu. Od soboty platí také pro jednotky JIP a ARO nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Návštěvy nemohou ani do léčeben dlouhodobě nemocných v Moravských Budějovicích a v Humpolci a do domova pro seniory v obci Proseč u Pošné.

Na Žďársku se za poslední týden nemocnost zvýšila o 13 procent. Nejvíc nemocných ale přibylo v okrese Havlíčkův Brod, kde je 1519 nemocných na 100.000 obyvatel, takřka o třetinu víc než před týdnem.

Sousední kraje

Z krajů, které s Vysočinou sousedí, je nejvíc nemocných v Jihomoravském kraji, kde je 1918 případů na 100.000 obyvatel. Největší nemocnost v rámci celé ČR má podle Dvořákové Liberecký kraj, kde je ještě o 68 nemocných na 100.000 obyvatel víc.

V loňském roce začalo na Vysočině významně přibývat nemocných na konci ledna. V následujících dvou měsících zemřelo v souvislosti s chřipkou devět lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související