Na Vysočině ubylo věřících a přibylo rozvodů

24. leden 2012
Zprávy z

Vysočinu opouští mladá generace, roste počet vzdělaných svobodných lidí a rozvodů. Ubývá také věřících a těch, co se hrdě hlásí ke své národnosti. I takové jsou výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011.

Na Vysočině ubylo věřících na polovinu. Alespoň to vyplývá z výsledků Sčítání lidu domů a bytů 2011. Podíl věřících obyvatel ale zůstává na Vysočině i přes pokles druhý nejvyšší mezi regiony (po Zlínském kraji). Nejvíce lidí se i nadále hlásí k Církvi římskokatolické. 132 tisíc lidí při loňském vyplňování sčítacího formuláře uvedlo, že jsou úplně bez víry. Další zajímavosti posluchačům Regionu prozradil krajský garant sčítání Jiří Teplý: "45 procent lidí vůbec neodpovědělo na otázku náboženské víry a významná skupina 33 tisíc lidí odpovědělo že jsou věřící, ale nehlásí se k žádné církvi. To je novodobý trend."

Od posledního Sčítání lidu domů a bytů před deseti lety o celou polovinu, což je nejrychlejší nárůst v ČR. Nicméně celorepublikově je podíl vysokoškoláků z Vysočiny čtvrtý nejnižší v zemi. Naopak na prvních příčkách se držíme v počtu vyučených lidí.

Na Vysočině přibylo lidí s moravskou národností. A to hned o celou polovinu od posledního sčítání lidu v roce 2001. Ve srovnání s předchozím sčítáním výrazně poklesl podíl lidí, kteří se přihlásili k nejčetnější české národnosti. Rekordně málo lidí se při jarním vyplňování dotazníků přihlásilo k národnosti romské. Pouhých 129 osob na celou Vysočinu. Poláků pak necelé dvě stovky. Za zmínku stojí také iformace, že v našem kraji žije celorepublikově nejméně cizinců. Nejpočetnější zastoupení mají lidé z Ukrajiny, následně Slovenska a na třetím místě jsou Vietnamci.

Na Vysočině žije v tuto chvíli zhruba 513 tisíc lidí. Od posledního sčítání lidu v roce 2001 nejde o významný nárůst ani úbytek. Během posledních deseti let jsme ztratili prvenství v nejvyšším podílu dětí na populaci. Lidé od 34 let věku se stěhují pryč. Za vzděláním, za prací. Naopak přibývá osob v poproduktivním věku nad 65 let , kteří se do našeho kraje stěhují tzv. "na důchod". Proto pak statistický výsledek s označením "Nejrychlejší stárnutí obyvatel v zemi".

autor: ost
Spustit audio