Na Vysočině se zřejmě sloučí 18 škol a učilišť

12. červen 2013

Celkem 18 středních škol a učilišť na Vysočině se s velkou pravděpodobností bude slučovat. Mají vzniknout velká vzdělávací centra, alespoň tak to navrhuje krajská samospráva. Téma ale pořád vyvolává a bude vyvolávat emoce.

Klíčovým termínem pro slučování je konec školního roku 2014. Škol je celkem 18, vznikne 6 center vzdělávání - v Třebíči, Žďáře a Jihlavě, do kterých se zapojí prakticky všechny střední odborné školy daných měst.

Potom dojde ke spojení Obchodní akademie Pelhřimov s tamním gymnáziem, Obchodní akademie Chotěboř s technickým učilištěm a tak dále.

Hlavním důvodem slučování je málo dětí. Školám každoročně chybí kolem tisíce dětí, číslo se navyšuje o určitá procenta, jak klesá demografická křivka. Kraj se přitom musí chovat jako řádný hospodář.

Sloučením se ušetří i miliony korun na výplatách, které bude moci ředitel rozdělit, říká šéf školského odboru kraje Miroslav Pech:

„V případě, že se jedná o mzdové peníze, zůstanou na té škole. A záleží na tom, jestli je ředitel rozdělí dál mezi kantory, nebo jestli je použije k zajištění nějaké jiné činnosti na škole. Nicméně jsou to mzdové peníze, které budou na školách zůstávat, protože přicházejí za tím žákem.“

Samostatnou kapitolou je gymnázium v Pacově. Stane se prvním městským gymnáziem, radnice ho převezme od začátku roku 2015.

Gymnáziu v Pacově se na Regionu budeme věnovat především zítra.

autor: mik
Spustit audio