Na Vysočině se mezi památky zařadila bývalá sýpka v Jihlavě

5. červenec 2019 06:00

Na Vysočině bylo prohlášeno kulturní památkou bývalé družstevní skladiště obilí v Jihlavě.

Mohutná stavba s unikátním lamelovým krovem v nynější Chlumově ulici, poblíž městského vlakového nádraží, byla postavená v roce 1927. Svým pojetím je výjimečná nejen v regionu, ale i v republice. Médiím to sdělila Ilona Ampapová z telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Nemovitých kulturních památek je na Vysočině 2980.

Zemědělské stavby z 20. let

Skladiště obilí představuje hodnotný doklad zemědělských staveb z první poloviny 20. století, uvedl ve zprávě ředitel telčského pracoviště NPÚ Pavel Macků. Upozornil i na autenticky dochovaný stav sýpky, včetně pozůstatků strojního zařízení.

Sklad obilí v Jihlavě

Skladiště vzniklo podle projektu brněnského stavitele Johanna Theimera, původnímu účelu sloužilo donedávna. Zvonovitý tvar střechy vychází z úsporné konstrukce lamelového krovu Zollbau, již vyvíjel architekt Fridrich Zollinger. Na pětipodlažní budovu skladiště navazuje menší správní budova s byty zaměstnanců.

Unikátní krov

Sýpce jeden čas hrozilo bourání kvůli plánované stavbě silnice. Před dvěma lety radnice informovala o přehodnocení záměru, který dává sýpce šanci na nové využití. Historik architektury Lukáš Beran při mimořádné prohlídce sýpky v říjnu 2017 řekl, že lamelový krov byl levnější, protože je z krátkého dřeva a neobsahuje dlouhé trámy.

Prkna měřící necelé dva metry jsou propojena šikmo, pod přesně daným úhlem. Beran tehdy uvedl, že objektů s lamelovým krovem se v Česku dochovalo kolem deseti; v Jihlavě byla technologie použita už v roce 1925 při stavbě rodinného domu.

zdroj: ČTK
Spustit audio