Na Vysočině přibývá otevřených lyžařských areálů

25. leden 2019 10:00

Na Vysočině přibývá otevřených lyžařských areálů, nabízejí většinou sjezdovky s technickým sněhem.

Díky umělému zasněžování bude od pátku v provozu také sjezdovka v Brtnici na Jihlavsku. Pro běžkaře je v kraji upraveno několik tras u Jihlavy a Nového Města na Moravě. Na Žďársku je díky přírodnímu sněhu možné lyžovat i mimo upravené trasy.

Podle brtnického místostarosty Jana Přibyla se podařilo vytvořit asi pětadvaceticentimetrovou vrstvu umělého sněhu. Na Šacberku na Jihlavsku, na Harusově a na Fajtově kopci na Žďársku leží od 40 do 70 centimetrů.

Svratka, Kadlečák, Mrákotín…

Zájemci o sjezdové lyžování mohou zamířit do areálu Svratka na Žďársku nebo Kadlečák u Světlé nad Sázavou. Jezdí se také na dvou sjezdovkách dlouhých 370 metrů u Mrákotína, kde je asi 25 centimetrů sněhu. V provozu je areál v Lukách nad Jihlavou a Křemešník. Jen malá sjezdovka zůstává kvůli nedostatku sněhu otevřená u Číchova na Třebíčsku. Areál Jalovec tam nabízí při plném provozu kromě stopadesátimetrové sjezdovky i sjezdovku dlouhou 600 metrů s převýšením 95 metrů. Její zasněžování podle provozovatelů pokračuje, aby mohla být co nejdřív lyžařům k dispozici.

Provozní doba

Provozní doba areálů na Vysočině končí obvykle ve 20:00 nebo 21:00. Mimořádné noční lyžování nabídne v sobotu 26. ledna areál Fajtův kopec u Velkého Meziříčí. Po ukončení standardní provozní doby a upravení svahu bude možné lyžovat až do nedělní 1:00. V areálu jsou v provozu všechny tři sjezdovky, na kterých leží asi 40 centimetrů sněhu.

Pro běžkaře

Pro běžkaře jsou dobré podmínky především na Žďársku. V okolí Nového Města na Moravě tam jen za poslední tři dny znovu upravili asi 70 kilometrů tras. Několik upravených tratí je i v okolí Jihlavy. Podle informací na webu Lyžařského Jihlavska je možné využít stopu přes Vysokou, Popice a Okrouhlík. Základní pětikilometrový okruh u Vysoké má být před víkendem znovu upraven. Běžecké trasy jsou upravené také v okolí Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio