Na Vysočině má horší vodu jen rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku

13. červen 2019 14:00

Na Vysočině má před začátkem léta zhoršenou kvalitu vody rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku. Už se v ní objevily i sinice.

Ředkovec u Světlé nad Sázavou byl tento týden zakalený po deštích, ve zbylých z 15 rybníků a přehrad kontrolovaných hygieniky byla čistá voda. Její teplota se pohybovala od 20 do 23 stupňů Celsia. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila krajská hygienická stanice.

V provozu už je i část městských koupališť. K venkovním bazénům jihlavského Vodního ráje přitáhlo středeční horké počasí 700 lidí. Akvapark zahájil letní sezonu 4. června, první čtyři dny měl otevřeno jen odpoledne. „Zatím se přišlo vykoupat 2769 lidí,“ řekl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Podotkl, že i když je pěkně, bývá touto dobou návštěvnost nižší než o prázdninách.

Přírodní koupaliště

Hygienici budou stejně jako minulé roky přes léto sledovat čistotu vody vybraných přírodních koupališť v kraji jednou za dva týdny. Častěji pak vyjíždějí k nádržím, v nichž se voda začne kazit. „Tento týden proběhlo první kolo monitoringu,“ řekl vedoucí oddělení obecné a komunální hygieny Karel Smejkal.

Kachlička

V rybníku Kachlička u obce Skála už hygienici kromě sinic ve vodě zjistili i překročení limitní hodnoty chlorofylu. Doporučují, aby se tam lidé po koupání osprchovali.

Čistou vodu tento týden měly Břevnická nádrž u Chotěboře, rybník Malý Pařezitý u Řídelova na Jihlavsku i koupací biotop v Třešti. Rybník Velký Pařezitý je vypuštěný kvůli opravě hráze.

V pořádku je voda v Dalešické přehradě, v zatopeném lomu u Horní Cerekve i v přehradách Sedlice a Trnávka na Pelhřimovsku. Čistou vodu mělo také všech šest sledovaných vodních ploch na Žďársku, tedy rybníky Domanínský, Medlov, Velké Dářko a Sykovec, nádrž Pilská i koupaliště v Novém Městě na Moravě.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související