Na Vysočině funguje první dětská skupina. V okolních regionech jich jsou desítky

5. září 2016
Zprávy z

Alternativa mateřské školky, to je dětská skupina. V České republice zažívá tato novinka velký boom, Vysočina ale pokulhává. V kraji zatím funguje jediná – v obci Kámen na Havlíčkobrodsku. Své místo tam našly děti, které se z kapacitních důvodů nedostaly do okolních mateřských školek.

„Čekáme teď druhý a je fajn, že to tady zavedli. Byli s tím problémy, dávat děti do vedlejších vesnic. Takhle je to jediný kolektiv, kam může jít mezi děti,“ pochvaluje si maminka Tereza.

Dětská skupina spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí a je financovaná i z evropských fondů. Také proto se velmi pečlivě hlídá docházka, pokračuje Soňa Valová, vedoucí dětské skupiny v obci Kámen: „Máme čipy. Rodiče si načipují, když dítě přijde a odčipují, když odchází. Tohle se eviduje elektronicky a musíme se to pak odevzdávat na ministerstvo. Musíme splňovat tu naplněnost. Jsme placeni také z Evropské unie, jsou tam tvrdá pravidla.“

Maximálně 12 dětí

Dětská skupina je maximálně pro dvanáct dětí. Na severu Havlíčkobrodska jich je přihlášeno devět, dalších asi čtrnáct rodiče přivedou na pár dnů v měsíci.

„Dopolední svačinky připravujeme sami, oběd a odpolední svačinku nám vozí ze školy z Habrů,“ dodává Soňa Valová.

Kromě vedoucí je v dětské skupině také chůva, která částečně zastává post vychovatelky a učitelky. Do skupiny v obci Kámen přijíždějí kromě místních také děti z okolních obcí – Tisu, Jiříkova a Veselé.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio