Na Vysočině dál platí zákaz koupání v rybníku Kachlička

5. červenec 2019 05:50

Na Vysočině dál platí zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, zákaz hygienici vydali koncem června.

Podle kontroly provedené v tomto týdnu se voda v rybníku nelepší, obsahuje hodně sinic a chlorofylu a pro zdraví lidí je nebezpečná. Zbývající přírodní koupaliště v kraji hygienici nyní nesledovali, protože minulý týden měla dobrou vodu.

Chatová oblast

Rybník Kachlička v chatové oblasti poblíž vsi Skála měl horší kvalitu vody už při první kontrole v polovině minulého měsíce. Zákaz koupání kvůli výraznému překročení limitních hodnot sinic a chlorofylu v jeho vodě platí od 27. června.

Vesnice Skála spadá pod obec Věž. „V okolí není moc možností ke koupání. Kachlička byla jedna z nich a bohužel už není,“ řekl starosta Věže Martin Bárta. V rybníku se voda kazila i v minulých dvou letech, zákaz koupání tam ale hygienici vydávali až v srpnu.

Přehrady

Minulý týden mělo na Vysočině čistou vodu deset z 15 prověřených rybníků a přehrad. Mezi ně patřily Břevnická nádrž u Chotěboře, Malý Pařezitý poblíž Telče, zatopený lom v Horní Cerekvi, přehrady Sedlice a Trnávka na Pelhřimovsku i koupaliště Stejskal u Rouchovan. Na Žďársku měly čistou vodu novoměstské koupaliště a rybníky Medlov, Sykovec a Velké Dářko.

Jen mírně sníženou kvalitu vody měly rybníky Ředkovec na Havlíčkobrodsku, přehrada Dalešice na Třebíčsku a na Žďársku rybník Domanínský a Pilská nádrž.

zdroj: ČTK
Spustit audio