Na vrchu Zlatý Chlum u Jeseníku stojí rozhledna. Nově k ní vede obnovený chodník z konce 19. století

8. září 2021

Z města Jeseníku v Olomouckém kraji míří na oblíbenou rozhlednu Zlatý Chlum každý rok tisíce návštěvníků. Nově je k ní, kromě oficiálních turistických tras, dovede i obnovený chodník z konce 19. století. Jde o cestu původních německých obyvatel, na jejímž vyčištění pracovala parta dobrovolníků několik měsíců.

Výlet z Jeseníku na rozhlednu s turistickou chatou si dopřávají pravidelně místní i přespolní. Cesta měří něco přes dva kilometry. Přímo z města Jeseníku vede na „Zlaťák“, jak místní rozhledně přezdívají, vyznačená turistická trasa. A zároveň ji kopíruje další, alternativní cesta. Chodník, který do kopce „vyšlapali“ původní němečtí obyvatelé. Donedávna zapomenutý, zarostlý a zanedbaný.

A pak se na něj vypravila parta dobrovolníků a místních nadšenců. S křovinořezy, pilkami a sekačkami. Právě oni se zasloužili o obnovení trasy, která začíná ve Smetanových sadech nedaleko centra Jeseníku.

Tam stojí za viděnou přes sto let staré sousoší Vincenze Priessnitze, lidového léčitele a zakladatele jesenických lázní. Autorem památníku je Josef Obeth, sochař a restauratér od nedalekých Mikulovic. Dominantou díla plného symbolik, je téměř tři metry vysoká socha Vincenze Priessnitze. Po jeho pravici jsou nemocné postavy s poraněnou srnkou. Po levici pak uzdravené, plné síly, kterou jim dodala vyhlášená vodoléčba.

Sousoší s Vinzenzem Priessnitzem

Chodník na Zlatý Chlum pokračuje z parku do kopce, do lesa. Cestou míjí obnovené historické prameny, kde je možné se občerstvit pitnou vodou. Například Řecký či Dianin pramen. Mimochodem, soubor pramenů, pomníků, vyhlídek a lesních pěšin, památných skal a křížů v okolí Jeseníku patří ve světě k ojedinělým významným památkám. Vybudovali je povětšinou vděční pacienti. A právě zdejší voda patří k přírodnímu bohatství regionu. Ne nadarmo se tady říkávalo „Kdo tuto vodu pije, sto roků žije“.

Cesta po původním chodníku nabízí i zajímavé výhledy, třeba na Praděd, Dlouhé stráně nebo na Šerák. Další krásné pohledy pak nabízí samotná kamenná rozhledna Zlatý Chlum z roku 1899. Shora uvidíte město Jeseník, polské Otmuchovské jezero a dominantní horské vrcholy.

autor: Jana Zemková
Spustit audio