Na vojenských pozemcích na Vysočině stojí podniky i byty

26. leden 2019 06:00

Některé bývalé vojenské areály se na Vysočině změnily v průmyslové zóny. Podařilo se to například Havlíčkovu Brodu.

Rančířov na Jihlavsku areál k podnikání pronajímá. Na Třebíčsku je z vysílací stanice letecké muzeum.

Jihlava chce z vojenské budovy v centru města vybudovat nový úřad. Pro část objektů za městem využití teprve hledá. Nevyužité zůstávají vojenské sklady v obci Panské Dubénky na Jihlavsku. Podnikatel, který je od obce před 12 lety koupil, je znovu nabízí k prodeji.

Vojenský sklad v obci Panské Dubénky na Jihlavsku, který vlastní soukromník od roku 2007, je stále bez využití. Obec mu ho prodala za asi tři miliony korun. Teď je znovu na prodej, řekl starosta obce Teodor Vyhlídal. „Asi na tom chtěl jen vydělat, teď je to čtyřikrát nebo pětkrát dražší, než za kolik jsme mu to prodali,“ řekl Vyhlídal.

Vysílací stanice Koněšín

Využití naopak našel prostor bývalé vysílací stanice u Koněšína na Třebíčsku, která kdysi sloužila pro navigaci letadel. V roce 2016 se tam letadla vrátila. Letecké muzeum tam z Olomouce přemístil sběratel Zdeněk Svobodník.

Rančířov

Rančířov získal rozlehlý areál od ministerstva obrany v roce 2009. Jihlavě později předal část, která ležela na jihlavském katastru. Dnes tam podle starosty Rančířova Jaroslava Pecha fungují sklady, kovovýroba a autoopravna. „O prodeji jsme ani neuvažovali, současný stav nám vyhovuje, takhle z toho budou mít užitek i naše děti,“ řekl Pech.

Jemnice na Třebíčsku

Jemnice na Třebíčsku vlastní areál, kde dřív sídlila pohraniční stráž. Budovy zbourala v roce 2008. Část pozemků zůstává volná a využití město teprve hledá, některé pozemky jsou pronajaté a část jich město prodalo. „Soukromý subjekt tam teď bude stavět výrobní halu,“ řekl starosta Miloň Slabý. Bývalý muniční sklad v Jemnici o rozloze asi 45.000 čtverečních metrů je hřištěm na paintball.

Lavičky na Žďársku

V obci Lavičky na Žďársku už na bývalých vojenských pozemcích stojí šest bytových domů po osmi bytech. A rozestavěný je další dům s 35 byty, řekl starosta obce Jan Havelka. Soukromý investor podle něho dál počítá i se stavbou domu pro seniory.

Jihlava, U Mincovny

Objekt bývalé vojenské správy v ulici U Mincovny v Jihlavě chce magistrát přestavět pro potřeby úřadu. Podle náměstka primátorky Jaromíra Kaliny (KDU-ČSL) teď čeká, jak dopadne žádost o dotaci, která by měla z části uhradit přestavbu za asi 60 milionů korun.

Jihlava vlastní také velký areál na Pístově, který je podle Kaliny pozemkovou rezervou města. Rozvoji areálu prozatím brání špatné dopravní napojení, řekl Kalina. To by se mohlo změnit po stavbě jihovýchodního obchvatu Jihlavy.

Havlíčkův Brod

Havlíčkův Brod získal od státu asi šedesátihektarový bývalý vojenský areál. Dnes je z něho průmyslová zóna, kterou město po částech rozprodalo v letech 2008 a 2009, řekl místostarosta Libor Honázrek (TOP 09). „Uplatnili se tam malí živnostníci i větší firmy, většinu si koupili místní podnikatelé, je to dobře napojené na město i dálnici přes silnici I/34 na Humpolec,“ řekl Honzárek.

zdroj: ČTK
Spustit audio