Na vedení vysokého napětí hynou ročně desetitisíce ptáků

19. červen 2014

Poranění a nemocní ptáci provázeli Václava Hlaváče už od dětství. Jeho otec byl ornitolog a celá rodina tak trávila veškerý volný čas i dovolené mezi ptáky. Teď je z něj profesionální ochránce přírody a jeho cílem je ochránit ptáky před nebezpečným vedením vysokého napětí.

Celou naši republiku křižují tisíce kilometrů vedení vysokého napětí. „Je to nejčastější typ vedení. Odhaduje se, že v celé republice máme tři čtvrtě milionu sloupů, z nichž velká většina patří k těm nebezpečným typům," říká Václav Hlaváč.

Sloupy stojí v otevřených krajinách, v polích a jsou často jediným místem v okolí, kam může pták usednout. Malí ptáci problém nemají. Ti větší, jako dravci, ale i havrani už hrají ruskou ruletu. Stačí, když mávnou křídlem, dotknou se jiného místa a propojí tak okruh. „Ten pták je většinou těžce zraněný nebo usmrcený. Zranění jsou těžká a ptáci je často nepřežijí," vysvětluje Václav Hlaváč.

Řešení existuje. Vzhledem k obrovskému množství sloupů je to ale práce zdlouhavá a drahá. „Ty vodiče buď zakrytujeme nebo se na sloup pod konzolu umístí speciální dosedací tyč. Máme ověřeno, že ptáci na bidla usedají a po celou dobu sledování tady nedošlo k žádnému úrazu," říká Václav Hlaváč.

Sloupů elektrického vedení najdeme v krajině nespočet druhů. Nejčastěji mají tvar písmene T, jiné mají ráhna šikmá. Pro každý musí ochránci přírody najít jiné ochranné prvky. Už roky jim v testování pomáhá stanice ochrany přírody v Pavlově na Havlíčkobrodsku. „Ve voliérách jsme instalovali nové bezpečné typy a sledovali chování ptáků, kam které druhy dosedají. Ve voliéře byla chvíli poštolka, jindy orel skalní nebo sokol. Samozřejmě bez proudu. Velmi to pomohlo řešení problému," dodává Václav Hlaváč.

Václav Hlaváč letos dostal za svůj neúnavný boj za záchranu ptáků ocenění Skutek roku. Je sice profesionál, ale ochraně přírody věnuje i veškerý volný čas.

Spustit audio