Na Třebíčsku mají jedny z nejnižších cen pohonných hmot v České republice

4. září 2017
Zprávy z

Na Třebíčsku mají řidiči velmi levný benzín a naftu. Tvrzení vychází z porovnání aktuálních cen pohonných hmot. Paradoxní je, že ve vedlejším okrese Žďár nad Sázavou jsou ceny v průměru o dvě koruny vyšší, což překvapilo i zkušeného analytika. Důvodem bude patrně nízká konkurence a také to, že regionem prochází dálnice D1.

„Stojím u směrovky na čerpací stanici v samotném centru Náměště nad Oslavou. Natural 95 tady stojí 28,30 a litr nafty 26,90,“ hlásil reportér Michal Malý, který na místě zastihl i řidiče Jana Vrbu.

„Já nevím, jak to mají kde jinde, to já nesleduju. Pro mě je to drahý stejně. Pamatujeme benzín za 2,10, tak proč by to nemělo být laciný, že jo,“ dodal řidič, usedl do své Felicie a odjel.

O dvě koruny více

Na Žďársku stojí benzín i nafta v průměru o dvě koruny víc než na Třebíčsku. „Obvyklá situace to není. Rozdíl dvou korun mezi dvěma okresy je poměrně dost,“ řekl Českému rozhlasu analytik společnosti Akcenta.cz Miroslav Novák.

Důvody jsou podle Nováka tři: hustota čerpacích stanic, nízká konkurence a také přítomnost hlavního silničního tahu, v tomto případě dálnice D1.

Právě dálnice, ze které to je kupodivu dál do Žďáru než do Třebíče, prochází žďárským okresem. Jan Polívka, generální ředitel společnosti CCS, to vidí takto: „V podstatě každý bude mít nějakou osobní zkušenost s tím, že když sjede z dálnice někam směrem k okresnímu městu, rozdíly v ceně bývají naprosto běžně i čtyři až pět, někdy i šest korun. Samozřejmě záleží na období. A to je jednoznačná odpověď, proč v tomhle konkrétním případě rozdíl průměrné ceny jsou dvě koruny.“

autoři: vpo , mik , Michal Malý
Spustit audio