Na třebíčském železničním nádraží je rušno. Začala velká oprava výpravní budovy

22. únor 2020 05:00

Na třebíčském nádraží se od začátku týdne mísí cestující s dělníky. Začala tam totiž rekonstrukce výpravní budovy.

Výsledkem by měl být rozšířený a modernizovaný prostor včetně zázemí pro zaměstnance.

Když se chci dostat do nádražní budovy v Třebíči, musím trochu kličkovat. Chodník před výpravní budovou je totiž uzavřený a přilehlé parkoviště obsadila auta stavebníků, referovala z místa redaktorka Tereza Pešoutová.

„Demontuje se, voda a plyn se odpojuje a připravujeme se na demontáž střechy,“ vysvětluje stavbyvedoucí pan Hošek, zatímco spolu s dalšími pracovníky odklízí na hromadu staré radiátory z budovy.

„Bude uzavřený chodník z důvodu bezpečnosti okolo té budovy a to ve dvou etapách, podle toho jak budou práce postupovat, nicméně do podchodu se lidé dostanou. Tohle omezení znamená také posunutí zastávky městské hromadné dopravy,“ dodala mluvčí Třebíče Irini Martakidisová, jak celá přestavba ovlivní cestující a řidiče u nádraží.

Komplexní oprava

Podle Marka Iliaše, mluvčího Správy železnic, která má výpravní budovy na starost, má být rekonstrukce skutečně kompletní. „Když říkám kompletní rekonstrukce, tak tím myslím opravdu střechy, fasády, výměnu oken, ale zkrátka nepřijdou ani cestující, kterým bude k dispozici zcela nová čekárna.“

Obnovou projde ale třeba i kolejiště nebo sociální zařízení. Celkem za rekonstrukci Správa železnic zaplatí zhruba 28 milionů korun.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související