Na starý hrad dorazily nové technologie. Průvodci na Roštejně používají tablety a mobilní telefony

Hrad Roštejn patří k místům s bohatou minulostí. Po poslední rekonstrukci však prohlídka původně loveckého sídla nabízí nové interaktivní zajímavosti. 

Průvodci na hradě Roštejn využívají mobilní telefony nebo tablety.

Kastelánka Kateřina Rozinková uvádí návštěvníky na historickou provázenou trasu, nazvanou Lovecké sídlo v proměnách dějin. Ukazuje, jak to na takovém sídle určeném ke krátkodobým pobytům majitelů mohlo vypadat. 

Erbovní sál

V tomto sále se odehrává část pohádky Jak se budí princezny. Místnost je ale zajímavá i svou výmalbou – na stěnách je vymalovaných na sedm set různých erbů. 

„Kdokoli si na nějaký ukáže prstem, tak průvodce, který je vyzbrojen tabletem, mu může okamžitě říct, ke komu patří, a co je na něm vyobrazeno. Další zajímavost je vidět i zvenčí, pokud se vydáte na obchůzku okolo hradu. Jedná se o středověký záchod zvaný prévert, který je plně funkční. Ta jeho funkčnost spočívá v tom, že to padá dolů,“ směje se kastelánka. 

Hodovní síň

Velký bílý stůl umožní návštěvníkům nevšední zážitek – mohou se posadit na židli a na stole před nimi se začne zrychleně odvíjet hostina z barokních časů. „Během asi padesáti vteřin tady prožijí to, co běžně trvalo tři, čtyři hodiny. Máme tam mysliveckou polévku, zvěřinové klobásky, přistávají tam křepelky, toto je jelen z vola. Pokud se hon nepovedl, dalo se hovězí maso upravit ala zvěřina,“ popisuje Kateřina Rozinková. 

„Kultura stolování nebyla příliš vysoká, to znamená, že hosté mohli na stole trochu i bryndat. Téma stravování návštěvníky velmi baví. V přípravně vidíme spousty laskomin, které by se mohly ihned odnést na vedlejší hodovní stůl, včetně třeba i labutě.“ 

Novější období

Poslední dvě místnosti jsou z novějších období. V pracovně vedoucího lesní správy z konce 19. a začátku 20. století se na stěně také rozpohybuje obraz – kresba koně je doplněná popisky anatomie zvířete. 

V závěru prohlídky je v místnosti nazvané pánská lovecká výstrojní šatna. „Říkáme jí také salón svatého Huberta, protože tu vystavujeme sochu tohoto světce, jediný původní předmět z celého hradu Roštejna,“ vysvětluje kastelánka. 

Na závěr prohlídky může návštěvník vystoupat po sto třech schodech na sedmibokou věž s vyhlídkou a také si projít druhou trasu bez průvodce, zaměřenou na přírodní bohatství v okolí hradu a hradní kapli. 

Spustit audio

Související