Na soutěži Kuchař Vysočiny se předvedou největší kuchařské talenty z gastronomických škol kraje

Školní cvičná kuchyně Obchodní akademie a hotelové školy v Havlíčkově Brodě je obsazena od rána a až do odpoledne. 

Celkem 11 týmů se vystřídalo při přípravě předkrmu a hlavního jídla v soutěži Kuchař Vysočiny. „Přihlásilo se nám 11 týmů, z toho 9 týmů z Vysočiny, tak se dá říct, že jsou to všechny krajské nebo soukromé gastronomické školy, a máme tady jeden tým z Chocně a jeden ze spřátelené školy z Nitry,“ říká zástupkyně ředitele školy pro praktické vyučování Marie Mrázová. 

Povinné suroviny

Tříčlenná porota ze zástupců Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ve složení Eliška Dernerová, Lubomír Brázda a Lukáš Ende právě ochutnávají předložené pokrmy, hodnotí a zdají se spokojeni. 

Teprve potom přicházejí mladí kuchaři, aby si vyslechli verdikt. „Výborně dochucené rizoto, polenta jemňoučká, hezky opečená, křupla si, jsem spokojen,“ říká Lukáš Ende. U dalšího týmu naopak porotci doporučují ještě zapracovat na detailech a dát si pozor na nedodělaná játra nebo vysušené kuře.

Kuře a játra

Právě kuře a kuřecí játra jsou v letošním šestém ročníku soutěže povinnými surovinami. „Studenti dostanou celé vykuchané kuře, musejí ho rozbourat a sami si z něho mohou vzít, co chtějí. Udělají čtyři porce hlavního pokrmu. Z kuřecích jater se dělal předkrm, studený nebo teplý,“ říká Marie Mrázová. 

„Po studentech se chce kreativita, aby s tou surovinou uměli pracovat. Největší přínos ze soutěže mají vždycky, když je to baví. Naší motivací je hlavně to, aby ti šikovní v gastronomii zůstali a pracovali na sobě dál.“

Někteří vaří líp než dospělí kuchaři

Podle poroty jsou studenti na těchto soutěžích mnohdy kreativnější a šikovnější než kuchaři v provozech. „Někteří vaří líp, než někteří dospělí kuchaři. Když to děcko musí na soutěž, tak nemá čas být na mobilech a faceboocích, musí být v kuchyni a trénovat, nemůže přijet tak a myslet si, že to rovnou uvaří,“ říká Lubomír Brázda a Lukáš Ende dodává: „Je důležité, že se takové soutěže pro ty studenty krásných oborů kuchař a cukrář dělají. Ty děti, které sem jdou, pro to dělají něco navíc, snaží se vytvořit něco jiného a to svoje umění posunout někam dál.“ 

Když porota ochutnává a přísně kritizuje, po příchodu studentů, kdy je hodnotí tváří v tvář, jsou však jejich připomínky velmi mírné, věcné a povzbudivé. „My jim to tady pak spočítáme v bodovém ohodnocení,“ směje se Eliška Dernerová. 

Spustit audio

Související